Föreningar i Tensta och Spånga - rapport på uppdrag av stadsdelsförvaltningen 2005
Rapport ang. lokalt verksamma föreningar i Spånga-Tensta
20 april 2005 Gregor Wroblewski, fält SDF3, 08-508 03 107
Ett rikt föreningsliv?
”Ingen stadsdelsförvaltning i Stockholm förutom Rinkeby känner till sitt lokala föreningsliv.” (Citat ”centralt placerad” föreningsadministratör)
Bakgrund.
Stadsdelsförvaltningen Spånga-Tensta administrerar föreningsbidrag till ideella föreningar verksamma i Gamla Spånga och Tensta/Hjulsta. Enligt uppgift saknar förvaltningen en djupare kännedom om hur det lokala föreningslivet ser ut. I oktober 2004 fick jag uppdraget av avdelningen Barn o Ungdom på stadsdelsförvaltningen att lära känna det lokala föreningslivet med inriktning på föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Jag har tagit mig an uppgiften som en traditionell kartläggning i socialt förebyggande fältarbete. D.v.s. att lära känna och förstå en ny målgrupp framför allt genom uppsökande och samtal utifrån målgruppens perspektiv. (Se RIF-definitionen för socialt fältarbete).
Arbetsbeskrivning.
Rapporten har arbetats fram under perioden oktober 2004 - april 2005. Ca. 80 timmar har använts för hela arbetsprocessen (kontaktskapande, intervjuer och faktasammanställning) varav 50%till samtal med företrädare för föreningar. Föreningsrepresentanterna som intervjuats har oftast varit ordförande, styrelsemedlemmar eller drivande eldsjälar.
Stadsdelsförvaltningen, Spånga föreningsråd och Spånga-Tensta kulturkommitté använder sig av olika listor innehållande föreningsadresser. Ur dessa listor utvalde jag 131 föreningar av skilda slag. Större föreningar av traditionell folkrörelsetyp valdes bort eftersom deras verksamheter förväntas vara kända.
Samma frågor ställdes till samtliga föreningar.
04 11 26 gjordes ett första utskick till de utvalda föreningarna i avsikt att få kontakt inför ett möte och intervju.
05 01 12 skickades en påminnelse till samma föreningar.
05 04 12 - 05 04 13 kontrollerades s.k. basregistret för ideella föreningar på Skattemyndigheten avseende de aktuella föreningarnas organisationsnummer och adresser.
26 föreningar intervjuades under perioden dec. 04 – mars 05.
Allmänna synpunkter.
I samband med den ökade invandringen på 60-talet uppmuntrades föreningsbildning i de stora invandrargrupperna. Ett nät av lokalföreningar och större riksförbund skulle säkra integration och delaktighet i en pågående samhällsförändring. Sedan början av 90-talet pågår en gradvis nedmontering av föreningsstöd och marginalisering av invandrarnas föreningar. Det traditionella föreningslivet av folkrörelsetyp har även de drabbats av denna process.
Det pågår en diskussion om det civila samhällets roll i samhällsutvecklingen. (Se Statens offentliga utredningar SOU 2003:118 ”Allmänna samlingslokaler”). Denna diskussion har i Storbritannien redan hunnit bli politiskt förankrad (se: Civil Renewal: A New Agenda från Storbritanniens inrikesdepartement 2003).
Föreningslivet spelar en central roll i denna diskussion.
Om de intervjuade föreningarna.
Av 131 kontaktade föreningarna har 26 st svarat och intervjuats. Karaktären på de svarande föreningarna är dels social-kulturell och dels idrottsverksamhet. 50% av vardera kategorin. Samtliga föreningar utom 3 st bedriver barn - och ungdomsverksamhet. Något färre än hälften av de svarande föreningarna kan betecknas som ”invandrarföreningar”. Varför har endast 20% av de kontaktade föreningarna intervjuats? Denna kartläggnings mest slående resultat är att så få föreningar svarat på kontaktförsök. Detta ger anledning till följande frågor:
1. Har föreningarna fått de två utskickade breven?
2. Stämmer adresslistorna?
3. Existerar de kontaktade föreningarna?
4. Vill föreningarna inte ha insyn?
Det går inte att ge några entydiga svar på dessa frågor. Adresslistorna har jämförts med Skattemyndighetens s.k. basregister för ideella föreningar som registrerar föreningar med organisationsnummer och adress till ansvariga. Detta register anger om föreningen ”existerar” ur legal synvinkel. Utsäger dock ingenting om verksamhet pågår. Det går ej heller att utläsa om angivna adresser är mer aktuella än de lokala adresslistorna. Men en genomgång av basregistret ger vid handen att knappt 50% av samtliga 131 kontaktade föreningarna är registrerade under en annan adressuppgift än den jag använt.
Endast två föreningar har explicit avböjt att delta i kartläggningen.
Så har de 26 föreningarna svarat.
¤ Enligt de intervjuade föreningarnas egna uppgifter representerar dessa totalt ca. 7.500 medlemmar. Varav ca. 4.500 under 21 år.
¤ De 26 föreningarna anger själva att totalt ca. 2.300 invånare av deras medlemmar är bosatta i Tensta och Hjulsta. Varav ca. 2.000 är ungdomar. Föreningarna uppger att uppskattningsvis ca. 1.300 medlemmar är bosatta i Gamla Spånga.
¤ Vissa intervjuade föreningar med stort medlemsantal t.ex. Essinge-Vasalund FK/Vasalund-Essinge IF (1.100 medlemmar) anger 300 st boende i Tensta-Hjulsta och inga för Gamla Spånga.
¤ Av de 26 svarande föreningarna anger 21 st att de har verksamhet för flickor.
¤ 14 föreningar anger att de inte har egen lokal. 12 svarar att det har egen lokal. Spännvidden är stor hur lösningarna ser ut: Bromstens IK äger ett hus. Europamästarna i softboll har inte ens ett redskapsskjul. Another Path disponerar musikstudion i Hjulsta mot att handleda Hjulstaskolans elever. Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen lånar skollokaler i Tensta och Hjulsta. Många föreningar uttrycker missnöje med sina lokaler. Lokala idrottsföreningar anser ofta att bokningsansvariga missgynnar dem vid bokning av tider i hallar och på planer.
¤ En majoritet av föreningarna anser att ekonomin är deras största problem.
¤ Flera föreningar uttrycker stark kritik mot stadsdelsförvaltningen/kommunen för bristande intresse och förståelse för föreningarnas verksamheter.
Tre exempel.
För att ge en konkret bild av spännvidden i det lokala föreningslivet vill jag lyfta fram tre exempel: SWIS (Somali Women in Sweden), Nälsta baseboll- och softbollklubb och Spånga Basket. Två föreningar för flickor/kvinnor. Och en lokalförening i Gamla Spånga.
1. SWIS (Somali Women in Sweden) Grundades 1994 på Birkagården. Idag för den en underjordisk tillvaro i källaren på Tisslingeplan 42 i ett skyddsrum. Där har föreningen Somali Women in Sweden haft verksamhet i 3 år. Föreningen har inga verksamhetsbidrag. Skyddsrummet lånas av fastighetsägaren mot en ringa summa. Skyddsrummet är kallt och fuktigt. Möblerat med containerfynd. Här umgås en grupp (26 st) somaliska äldre kvinnor i åldern 55-78 år. Här får somaliska barn extraundervisning i ”skolsalen”. Fyra dagar i veckan pågår verksamheten. En underjordisk social verksamhet i en fuktig källare. Utan pengar. Ett litet föreningsbidrag för 2004 har inte rekvirerats. Föreningen behöver enligt egen bedömning administrativ hjälp. ”Vi gör en social insats. Varför underlättas det inte?” –frågar sig ordförande. Ordförande för föreningen är mycket kritisk till stadsdelsförvaltningens bristande kunskap och intresse för den somaliska minoritetens villkor. Talar i termer av diskriminering.
2. Nälsta baseboll - och softbollklubb. Grundades 1974. Europamästare 2004! Softboll är en liten sport i landet. Utövas av kvinnor. Föreningen tillhör Europas elit. Samarbetar varje vår ideellt med Hjulstaskolan runt ”pröva på dagar”. Hemmaplanen är en misskött, improviserad spelplan vid kolonilotterna mellan Tensta och Hjulsta. Där finns ingen el, ingen vatten och ingen möjlighet för publik att nå platsen. Har ingen egen föreningslokal. En liten, nischad och högkvalitativ föreningsverksamhet med ambitionen att nå segregerade flickor med sin verksamhet nonchaleras! Man har sökt medel för upprustning av spelplanen. Och avspisats. Den 24 februari ställde sig en av kvinnorna i föreningen upp på stadsdelsnämndens möte och beskrev verksamheten. Nämnden förstod att en intressant föreningsverksamhet har förbigåtts. Ett litet verksamhetsbidrag beviljades.
3. Spånga Basket. Föreningen bildad 1982. Bedriver ungdomsverksamhet till 100%. Lika många flickor som pojkar deltar. Av 450 medlemmar är 350 under 21 år. Resten stödjande vuxna. Mycket få medlemmar bosatta i Tensta-Hjulsta. Föreningen bedömer sig vara en viktig del av lokalsamhället i Bromsten, Sundby och Solhem. Är den största ungdomsverksamheten i stadsdelarna. Föreningen anser sig ha muskler genom samarbete med elitlaget Solna Vikings. För att den lokala breddverksamheten ska utvecklas behöver föreningen tillgång till Spångahallen, en fast träffpunkt och en ungdomskonsulent. Föreningen har 2004 erbjudit sig att inom ”Handslaget” i skolorna påta sig en drivande funktion med administrativa uppgifter men stadsdelsförvaltningen har avböjt. Föreningen anser att stadsdelsförvaltningen inte förstår föreningens roll och kapacitet i de berörda stadsdelarna.
Dessa tre exempel ger ett allmänt intryck av att föreningarna konkurrerar med varandra om kommunens uppmärksamhet och föreningsbidragen. Den förening som har bäst kontakt med förvaltningens tjänstemän eller nämndens politiker får bidrag. En godtycklighet råder. Förenigarna kan inte förutse efter vilka kriterier bidragen ges. Stadsdelsförvaltningens förslag till verksamhetsstöd bygger inte på kännedom om aktuell förening eller det lokala föreningslivet i stort. Politiska konjunkturer och personliga kontakter spelar en avgörande roll.
I Skattemyndighetens basregister finns ca. 50 somaliska föreningar registrerade med hemort i Tensta-Hjulsta. Det brukar sägas att Södra Järva har ett ”rikt föreningsliv”. Antalet registrerade föreningar är tyvärr inte ett tecken på detta. I fallet ”somaliska föreningar” är antalet snarare resultatet av en desperat vilja att förbättra en grupp invandrares sociala situation. Antalet registrerade föreningar är inte heller ett tecken på att verksamhet verkligen bedrivs i föreningarna. Att bilda förening är ett accepterat sätt att driva ett tidsbegränsat projekt och att få möjlighet att söka offentliga medel. T.ex. den stora idrottsföreningen Essinge-Vasalund FK uppträder även under namnet Vasalund-Essinge IF för att underlätta bidragsansökningar från olika instanser. Om så projektansökan avslås kvarstår föreningen i registren med möjlighet att snabbt återupplivas vid annat tillfälle. Föreställningen om ett ”rikt föreningsliv” på Södra Järva måste enligt mitt synsätt revideras. De många föreningarna är snarare ett mått på havererade förhoppningar.
Slutförslag:
1. Föreningskonsulent projektanställes på 3 år inom ramen för Stadsdelsförnyelsen med uppgift att stötta och ge råd i föreningsadministration, ansökningar och verksamhetsutveckling. Att ingå i utvecklingen av ett kultur- och kunskapscentrum i Tensta Träff (se förstudien för Tensta Bo 06, 2002) som ett föreningarnas hus.
2. Att fördjupa denna kartläggning.
3. Inhämta erfarenheter från Storbritannien.
Litteratur: Se bif. CD-ROM Civil Renewal: A New Agenda från Storbritanniens inrikesdepartement (2003) samt Statens offentliga utredningar SOU 2003:118 ”Allmänna samlingslokaler”.
Gregor Wroblewski
Fältassistent
Följande föreningar har kontaktats per brev.
Ur adresslistor från Stadsdelsförvaltningen Spånga-Tensta, Stockholms idrottsförvaltning och Spånga föreningsråd.
Teckenförklaring: x = avvikelse ang. registrerad adress jämfört i stadsdelen tillgängliga adresslistor alt. utebliven träff i datasökning. Gäller jämförelse Skattemyndighetens basregister för ideella föreningar och tillgängliga adresslistor.
1. AEK BBK (x)
2. Afrika Forum (Afro-Tropical)
3. Afrikanska Kultur och integrationsföreningen
4. Afrikanska Kvinnor och ungdomscenter (x)
5. Afrikanska kvinnors förening (x)
6. Akropol Basketbollklubb (x)
7. Akropolis IF (x)
8. Anatoliska kulturfestivalen
9. Another Path
10. Ansti Eritreanska kvinnoförening (x)
11. Arameiska akademiska förbundet (x)
12. ASK arabisk-svensk kvinnoförening (x)
13. ASS-Le Baobab (x)
14. Assyriska föreningen i Stockholm
15. Assyriska Taekwondo
16. Ayacucho Aconcagua KIF
17. Benadir IF, BIF
18. Brommagymnasterna
19. Bromstens IK (x)
20. Burhanska Dasugiiska Shaziliiska föreningen
21. Dirshe Ungdom IF
22. Dragon Kenpo Karate IKF
23. Elman Idrottsförening
24. Eritreanska islamiska idéella föreningen
25. Eritreanska familjföreningen (x)
26. Eritreanska föreningen i Husby (x)
27. Eritreanska föreningen i Tensta-Hjulsta
28. Eritreanska kultur- och ungdomsföreningen
29. Essinge IK FK-Inter Orhoy (x)
30. Vasalund-Essinge Idrottsförening
31. Filipinska kvinnor (x)
32. Föreningen brobyggare mellan svensk och iransk kultur (x)
33. Föreningen kulturforum för somalisktalande (x)
34. Föreningen Lyktan
35. Föreningen Spånga trygghetsringning (x)
36. Galapagos IK (x)
37. Galgudud (x)
38. Gash
39. Ghar indiska kulturförening (x)
40. Grekiska föreningen i Tensta (x)
41. Gulan föreningen i Stockholm
42. Hakaba Samhällets organisation (x)
43. Hjulsta scoutkår
44. Hässelby SK, friidrottsförening
45. Ibla-föreningen (x)
46. Iftin kultur och idrottsförening
47. Imaam Nawawi hjälpförening
48. Internationella kvinnogemenskapen
49. Irakiska demokratiska förbundet (x)
50. Irakiska Huset
51. Iranska kultur- och litteraturförenigen (x)
52. Islamiska kulturföreningen i Tensta
53. Islamiska ungdomsföreningen i Tensta
54. Jazzklubb Väst
55. Järva friidrottsklubb
56. Järva basketklubb (x)
57. Kanaans simsällskap (x)
58. Kararedo Doshinkan Gympaskoj Spånga IF (x)
59. KFUK_KFUM Hjulsta scoutkår
60. Kofkella IF
61. Komhuner kulturförening
62. Kulturgnista (x)
63. Kultur- och musikcentrum
64. Kulturforum för somalisktalande kvinnor
65. Kulturella och sociala gemenskapen (x)
66. Kurdiska demokratiska och kulturföreningen i Stockholm
67. Kurdiska föreningen i Spånga
68. Kurdisk-somaliska vänskapskommittén (x)
69. Kvinnocenter (x)
70. Kvinnornas aktivitetscenter i Hjulsta-Tensta (x)
71. Latin Secrets
72. Latinoamerica KIF
73. Libanesiska föreningen (x)
74. Lilla Rinkeby fritidsträgårdar
75. Mandeiska föreningen
76. Meladen förening (x)
77. Mångkulturellt resurscentrum
78. Nevo Glimmos
79. Nima, iranska barn och ungdom
80. Nälsta base- och softbollklubb (x)
81. Nätverket ungdomars framtid
82. Oromo ungdomsförening (x)
83. OUSSB (x)
84. Pumas-Galapagos (x)
85. Rinkebyskolans IF
86. RSMH Järva Regnbågen
87. Skärholmens islamiska kulturförening
88. Solhems innebandyklubb
89. Solros kulturförening (x)
90. Somaliska föreningars forum (x)
91. Somaliska fredsföreningen (x)
92. Somaliska föreningen för fred och återuppbyggnad
93. Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen
94. Somaliska kvinnor och barn kulturförening (x)
95. Somaliska ungdoms- och fritidscentrum i Rinkeby
96. Somaliska ungdoms- och idrottsföreningen i Sverige (x)
97. Somaliska ungdomar i riskzon (x)
98. Spånga akvarieförening
99. Spånga basketklubb
100. Spånga handbollsklubb (x)
101. Spånga IS fotbollsklubb
102. Spånga IS ishockeyklubb
103. Spånga TBK, bordtennissektionen
104. Spånga TBK, tennissektionen
105. Spånga-Tensta IK (x)
106. Spåga-Tensta somaliska förening
107. Spånga-Bromstens bandyklubb
108. Spårvägens simförening
109. SSF Spånga scoutkår (x)
110. Star IK (x)
111. Star klubb i Spånga (x)
112. Stockholms kappsimningsklubb (x)
113. Sudanesiska internationella föreningen
114. Svenska somaliska institutet
115. SWIS (Somali Women in Sweden)
116. Syriska föreningen i Stockholm
117. Syrisk-svenska föreningen (x)
118. Syrisk-ortodoxa kulturföreningen i Tensta
119. Teaterföreningen Arkkipelaa (x)
120. Tensta 4H (x)
121. Tensta basketbollklubb
122. Tensta boxningsklubb (x)
123. Tensta filmförening (x)
124. Tensta islamiska kulturförening
125. Tensta Rödakorskrets (x)
126. Tensta Vokefaallas Fotbollsklubb (x)
127. Topkapi IK (x)
128. Turkiska kulturföreningen (x)
129. Unf Seda 5975 (x)
130. Ungdomars utbildningsförening (x)
131. World Muslim Union
Följande föreningar har svarat och intervjuats.
Teckenförklaring: BUV= Bedriver barn- och/eller ungdomsverksamhet
1. Spånga IS fotboll (BUV)
2. Mångkulturellt resurscentrum KARMA (BUV)
3. Essinge-Vasalund SK/Vasalund-Essinge IF (BUV)
4. Assyriska föreningen (BUV)
5. Oromo ungdomsförening (BUV)
6. Vinsta-Hjulsta scoutkår (BUV)
7. Spånga Tennis- och bordtennisklubb (BUV)
8. Spånga basketbollklubb (BUV)
9. Församlingen ”All Nations” (BUV)
10. Tensta basketbollklubb (BUV)
11. Bromstens IK (BUV)
12. Brobyggare mellan svensk och iransk kultur
13. Tensta Rödakorskrets
14. AEK BBK (BUV)
15. Another Path (BUV)
16. Spånga-Bromstens bandyklubb (BUV)
17. Somaliska föräldra- och modermålsföreningen (BUV)
18. Tensta boxningsklubb (BUV)
19. Ghash (BUV)
20. Spårvägens simförening (BUV)
21. Nätverket för ungdomars framtid (BUV)
22. Nälsta base- och softbollklubb (BUV)
23. Pumas-Galapagos (BUV)
24. SWIS (BUV)
25. Kultur- och musikcentrum
26. Gulan föreningen (BUV)
20 april 2005 Gregor Wroblewski, fält SDF3, 08-508 03 107
Ett rikt föreningsliv?
”Ingen stadsdelsförvaltning i Stockholm förutom Rinkeby känner till sitt lokala föreningsliv.” (Citat ”centralt placerad” föreningsadministratör)
Bakgrund.
Stadsdelsförvaltningen Spånga-Tensta administrerar föreningsbidrag till ideella föreningar verksamma i Gamla Spånga och Tensta/Hjulsta. Enligt uppgift saknar förvaltningen en djupare kännedom om hur det lokala föreningslivet ser ut. I oktober 2004 fick jag uppdraget av avdelningen Barn o Ungdom på stadsdelsförvaltningen att lära känna det lokala föreningslivet med inriktning på föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Jag har tagit mig an uppgiften som en traditionell kartläggning i socialt förebyggande fältarbete. D.v.s. att lära känna och förstå en ny målgrupp framför allt genom uppsökande och samtal utifrån målgruppens perspektiv. (Se RIF-definitionen för socialt fältarbete).
Arbetsbeskrivning.
Rapporten har arbetats fram under perioden oktober 2004 - april 2005. Ca. 80 timmar har använts för hela arbetsprocessen (kontaktskapande, intervjuer och faktasammanställning) varav 50%till samtal med företrädare för föreningar. Föreningsrepresentanterna som intervjuats har oftast varit ordförande, styrelsemedlemmar eller drivande eldsjälar.
Stadsdelsförvaltningen, Spånga föreningsråd och Spånga-Tensta kulturkommitté använder sig av olika listor innehållande föreningsadresser. Ur dessa listor utvalde jag 131 föreningar av skilda slag. Större föreningar av traditionell folkrörelsetyp valdes bort eftersom deras verksamheter förväntas vara kända.
Samma frågor ställdes till samtliga föreningar.
04 11 26 gjordes ett första utskick till de utvalda föreningarna i avsikt att få kontakt inför ett möte och intervju.
05 01 12 skickades en påminnelse till samma föreningar.
05 04 12 - 05 04 13 kontrollerades s.k. basregistret för ideella föreningar på Skattemyndigheten avseende de aktuella föreningarnas organisationsnummer och adresser.
26 föreningar intervjuades under perioden dec. 04 – mars 05.
Allmänna synpunkter.
I samband med den ökade invandringen på 60-talet uppmuntrades föreningsbildning i de stora invandrargrupperna. Ett nät av lokalföreningar och större riksförbund skulle säkra integration och delaktighet i en pågående samhällsförändring. Sedan början av 90-talet pågår en gradvis nedmontering av föreningsstöd och marginalisering av invandrarnas föreningar. Det traditionella föreningslivet av folkrörelsetyp har även de drabbats av denna process.
Det pågår en diskussion om det civila samhällets roll i samhällsutvecklingen. (Se Statens offentliga utredningar SOU 2003:118 ”Allmänna samlingslokaler”). Denna diskussion har i Storbritannien redan hunnit bli politiskt förankrad (se: Civil Renewal: A New Agenda från Storbritanniens inrikesdepartement 2003).
Föreningslivet spelar en central roll i denna diskussion.
Om de intervjuade föreningarna.
Av 131 kontaktade föreningarna har 26 st svarat och intervjuats. Karaktären på de svarande föreningarna är dels social-kulturell och dels idrottsverksamhet. 50% av vardera kategorin. Samtliga föreningar utom 3 st bedriver barn - och ungdomsverksamhet. Något färre än hälften av de svarande föreningarna kan betecknas som ”invandrarföreningar”. Varför har endast 20% av de kontaktade föreningarna intervjuats? Denna kartläggnings mest slående resultat är att så få föreningar svarat på kontaktförsök. Detta ger anledning till följande frågor:
1. Har föreningarna fått de två utskickade breven?
2. Stämmer adresslistorna?
3. Existerar de kontaktade föreningarna?
4. Vill föreningarna inte ha insyn?
Det går inte att ge några entydiga svar på dessa frågor. Adresslistorna har jämförts med Skattemyndighetens s.k. basregister för ideella föreningar som registrerar föreningar med organisationsnummer och adress till ansvariga. Detta register anger om föreningen ”existerar” ur legal synvinkel. Utsäger dock ingenting om verksamhet pågår. Det går ej heller att utläsa om angivna adresser är mer aktuella än de lokala adresslistorna. Men en genomgång av basregistret ger vid handen att knappt 50% av samtliga 131 kontaktade föreningarna är registrerade under en annan adressuppgift än den jag använt.
Endast två föreningar har explicit avböjt att delta i kartläggningen.
Så har de 26 föreningarna svarat.
¤ Enligt de intervjuade föreningarnas egna uppgifter representerar dessa totalt ca. 7.500 medlemmar. Varav ca. 4.500 under 21 år.
¤ De 26 föreningarna anger själva att totalt ca. 2.300 invånare av deras medlemmar är bosatta i Tensta och Hjulsta. Varav ca. 2.000 är ungdomar. Föreningarna uppger att uppskattningsvis ca. 1.300 medlemmar är bosatta i Gamla Spånga.
¤ Vissa intervjuade föreningar med stort medlemsantal t.ex. Essinge-Vasalund FK/Vasalund-Essinge IF (1.100 medlemmar) anger 300 st boende i Tensta-Hjulsta och inga för Gamla Spånga.
¤ Av de 26 svarande föreningarna anger 21 st att de har verksamhet för flickor.
¤ 14 föreningar anger att de inte har egen lokal. 12 svarar att det har egen lokal. Spännvidden är stor hur lösningarna ser ut: Bromstens IK äger ett hus. Europamästarna i softboll har inte ens ett redskapsskjul. Another Path disponerar musikstudion i Hjulsta mot att handleda Hjulstaskolans elever. Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen lånar skollokaler i Tensta och Hjulsta. Många föreningar uttrycker missnöje med sina lokaler. Lokala idrottsföreningar anser ofta att bokningsansvariga missgynnar dem vid bokning av tider i hallar och på planer.
¤ En majoritet av föreningarna anser att ekonomin är deras största problem.
¤ Flera föreningar uttrycker stark kritik mot stadsdelsförvaltningen/kommunen för bristande intresse och förståelse för föreningarnas verksamheter.
Tre exempel.
För att ge en konkret bild av spännvidden i det lokala föreningslivet vill jag lyfta fram tre exempel: SWIS (Somali Women in Sweden), Nälsta baseboll- och softbollklubb och Spånga Basket. Två föreningar för flickor/kvinnor. Och en lokalförening i Gamla Spånga.
1. SWIS (Somali Women in Sweden) Grundades 1994 på Birkagården. Idag för den en underjordisk tillvaro i källaren på Tisslingeplan 42 i ett skyddsrum. Där har föreningen Somali Women in Sweden haft verksamhet i 3 år. Föreningen har inga verksamhetsbidrag. Skyddsrummet lånas av fastighetsägaren mot en ringa summa. Skyddsrummet är kallt och fuktigt. Möblerat med containerfynd. Här umgås en grupp (26 st) somaliska äldre kvinnor i åldern 55-78 år. Här får somaliska barn extraundervisning i ”skolsalen”. Fyra dagar i veckan pågår verksamheten. En underjordisk social verksamhet i en fuktig källare. Utan pengar. Ett litet föreningsbidrag för 2004 har inte rekvirerats. Föreningen behöver enligt egen bedömning administrativ hjälp. ”Vi gör en social insats. Varför underlättas det inte?” –frågar sig ordförande. Ordförande för föreningen är mycket kritisk till stadsdelsförvaltningens bristande kunskap och intresse för den somaliska minoritetens villkor. Talar i termer av diskriminering.
2. Nälsta baseboll - och softbollklubb. Grundades 1974. Europamästare 2004! Softboll är en liten sport i landet. Utövas av kvinnor. Föreningen tillhör Europas elit. Samarbetar varje vår ideellt med Hjulstaskolan runt ”pröva på dagar”. Hemmaplanen är en misskött, improviserad spelplan vid kolonilotterna mellan Tensta och Hjulsta. Där finns ingen el, ingen vatten och ingen möjlighet för publik att nå platsen. Har ingen egen föreningslokal. En liten, nischad och högkvalitativ föreningsverksamhet med ambitionen att nå segregerade flickor med sin verksamhet nonchaleras! Man har sökt medel för upprustning av spelplanen. Och avspisats. Den 24 februari ställde sig en av kvinnorna i föreningen upp på stadsdelsnämndens möte och beskrev verksamheten. Nämnden förstod att en intressant föreningsverksamhet har förbigåtts. Ett litet verksamhetsbidrag beviljades.
3. Spånga Basket. Föreningen bildad 1982. Bedriver ungdomsverksamhet till 100%. Lika många flickor som pojkar deltar. Av 450 medlemmar är 350 under 21 år. Resten stödjande vuxna. Mycket få medlemmar bosatta i Tensta-Hjulsta. Föreningen bedömer sig vara en viktig del av lokalsamhället i Bromsten, Sundby och Solhem. Är den största ungdomsverksamheten i stadsdelarna. Föreningen anser sig ha muskler genom samarbete med elitlaget Solna Vikings. För att den lokala breddverksamheten ska utvecklas behöver föreningen tillgång till Spångahallen, en fast träffpunkt och en ungdomskonsulent. Föreningen har 2004 erbjudit sig att inom ”Handslaget” i skolorna påta sig en drivande funktion med administrativa uppgifter men stadsdelsförvaltningen har avböjt. Föreningen anser att stadsdelsförvaltningen inte förstår föreningens roll och kapacitet i de berörda stadsdelarna.
Dessa tre exempel ger ett allmänt intryck av att föreningarna konkurrerar med varandra om kommunens uppmärksamhet och föreningsbidragen. Den förening som har bäst kontakt med förvaltningens tjänstemän eller nämndens politiker får bidrag. En godtycklighet råder. Förenigarna kan inte förutse efter vilka kriterier bidragen ges. Stadsdelsförvaltningens förslag till verksamhetsstöd bygger inte på kännedom om aktuell förening eller det lokala föreningslivet i stort. Politiska konjunkturer och personliga kontakter spelar en avgörande roll.
I Skattemyndighetens basregister finns ca. 50 somaliska föreningar registrerade med hemort i Tensta-Hjulsta. Det brukar sägas att Södra Järva har ett ”rikt föreningsliv”. Antalet registrerade föreningar är tyvärr inte ett tecken på detta. I fallet ”somaliska föreningar” är antalet snarare resultatet av en desperat vilja att förbättra en grupp invandrares sociala situation. Antalet registrerade föreningar är inte heller ett tecken på att verksamhet verkligen bedrivs i föreningarna. Att bilda förening är ett accepterat sätt att driva ett tidsbegränsat projekt och att få möjlighet att söka offentliga medel. T.ex. den stora idrottsföreningen Essinge-Vasalund FK uppträder även under namnet Vasalund-Essinge IF för att underlätta bidragsansökningar från olika instanser. Om så projektansökan avslås kvarstår föreningen i registren med möjlighet att snabbt återupplivas vid annat tillfälle. Föreställningen om ett ”rikt föreningsliv” på Södra Järva måste enligt mitt synsätt revideras. De många föreningarna är snarare ett mått på havererade förhoppningar.
Slutförslag:
1. Föreningskonsulent projektanställes på 3 år inom ramen för Stadsdelsförnyelsen med uppgift att stötta och ge råd i föreningsadministration, ansökningar och verksamhetsutveckling. Att ingå i utvecklingen av ett kultur- och kunskapscentrum i Tensta Träff (se förstudien för Tensta Bo 06, 2002) som ett föreningarnas hus.
2. Att fördjupa denna kartläggning.
3. Inhämta erfarenheter från Storbritannien.
Litteratur: Se bif. CD-ROM Civil Renewal: A New Agenda från Storbritanniens inrikesdepartement (2003) samt Statens offentliga utredningar SOU 2003:118 ”Allmänna samlingslokaler”.
Gregor Wroblewski
Fältassistent
Följande föreningar har kontaktats per brev.
Ur adresslistor från Stadsdelsförvaltningen Spånga-Tensta, Stockholms idrottsförvaltning och Spånga föreningsråd.
Teckenförklaring: x = avvikelse ang. registrerad adress jämfört i stadsdelen tillgängliga adresslistor alt. utebliven träff i datasökning. Gäller jämförelse Skattemyndighetens basregister för ideella föreningar och tillgängliga adresslistor.
1. AEK BBK (x)
2. Afrika Forum (Afro-Tropical)
3. Afrikanska Kultur och integrationsföreningen
4. Afrikanska Kvinnor och ungdomscenter (x)
5. Afrikanska kvinnors förening (x)
6. Akropol Basketbollklubb (x)
7. Akropolis IF (x)
8. Anatoliska kulturfestivalen
9. Another Path
10. Ansti Eritreanska kvinnoförening (x)
11. Arameiska akademiska förbundet (x)
12. ASK arabisk-svensk kvinnoförening (x)
13. ASS-Le Baobab (x)
14. Assyriska föreningen i Stockholm
15. Assyriska Taekwondo
16. Ayacucho Aconcagua KIF
17. Benadir IF, BIF
18. Brommagymnasterna
19. Bromstens IK (x)
20. Burhanska Dasugiiska Shaziliiska föreningen
21. Dirshe Ungdom IF
22. Dragon Kenpo Karate IKF
23. Elman Idrottsförening
24. Eritreanska islamiska idéella föreningen
25. Eritreanska familjföreningen (x)
26. Eritreanska föreningen i Husby (x)
27. Eritreanska föreningen i Tensta-Hjulsta
28. Eritreanska kultur- och ungdomsföreningen
29. Essinge IK FK-Inter Orhoy (x)
30. Vasalund-Essinge Idrottsförening
31. Filipinska kvinnor (x)
32. Föreningen brobyggare mellan svensk och iransk kultur (x)
33. Föreningen kulturforum för somalisktalande (x)
34. Föreningen Lyktan
35. Föreningen Spånga trygghetsringning (x)
36. Galapagos IK (x)
37. Galgudud (x)
38. Gash
39. Ghar indiska kulturförening (x)
40. Grekiska föreningen i Tensta (x)
41. Gulan föreningen i Stockholm
42. Hakaba Samhällets organisation (x)
43. Hjulsta scoutkår
44. Hässelby SK, friidrottsförening
45. Ibla-föreningen (x)
46. Iftin kultur och idrottsförening
47. Imaam Nawawi hjälpförening
48. Internationella kvinnogemenskapen
49. Irakiska demokratiska förbundet (x)
50. Irakiska Huset
51. Iranska kultur- och litteraturförenigen (x)
52. Islamiska kulturföreningen i Tensta
53. Islamiska ungdomsföreningen i Tensta
54. Jazzklubb Väst
55. Järva friidrottsklubb
56. Järva basketklubb (x)
57. Kanaans simsällskap (x)
58. Kararedo Doshinkan Gympaskoj Spånga IF (x)
59. KFUK_KFUM Hjulsta scoutkår
60. Kofkella IF
61. Komhuner kulturförening
62. Kulturgnista (x)
63. Kultur- och musikcentrum
64. Kulturforum för somalisktalande kvinnor
65. Kulturella och sociala gemenskapen (x)
66. Kurdiska demokratiska och kulturföreningen i Stockholm
67. Kurdiska föreningen i Spånga
68. Kurdisk-somaliska vänskapskommittén (x)
69. Kvinnocenter (x)
70. Kvinnornas aktivitetscenter i Hjulsta-Tensta (x)
71. Latin Secrets
72. Latinoamerica KIF
73. Libanesiska föreningen (x)
74. Lilla Rinkeby fritidsträgårdar
75. Mandeiska föreningen
76. Meladen förening (x)
77. Mångkulturellt resurscentrum
78. Nevo Glimmos
79. Nima, iranska barn och ungdom
80. Nälsta base- och softbollklubb (x)
81. Nätverket ungdomars framtid
82. Oromo ungdomsförening (x)
83. OUSSB (x)
84. Pumas-Galapagos (x)
85. Rinkebyskolans IF
86. RSMH Järva Regnbågen
87. Skärholmens islamiska kulturförening
88. Solhems innebandyklubb
89. Solros kulturförening (x)
90. Somaliska föreningars forum (x)
91. Somaliska fredsföreningen (x)
92. Somaliska föreningen för fred och återuppbyggnad
93. Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen
94. Somaliska kvinnor och barn kulturförening (x)
95. Somaliska ungdoms- och fritidscentrum i Rinkeby
96. Somaliska ungdoms- och idrottsföreningen i Sverige (x)
97. Somaliska ungdomar i riskzon (x)
98. Spånga akvarieförening
99. Spånga basketklubb
100. Spånga handbollsklubb (x)
101. Spånga IS fotbollsklubb
102. Spånga IS ishockeyklubb
103. Spånga TBK, bordtennissektionen
104. Spånga TBK, tennissektionen
105. Spånga-Tensta IK (x)
106. Spåga-Tensta somaliska förening
107. Spånga-Bromstens bandyklubb
108. Spårvägens simförening
109. SSF Spånga scoutkår (x)
110. Star IK (x)
111. Star klubb i Spånga (x)
112. Stockholms kappsimningsklubb (x)
113. Sudanesiska internationella föreningen
114. Svenska somaliska institutet
115. SWIS (Somali Women in Sweden)
116. Syriska föreningen i Stockholm
117. Syrisk-svenska föreningen (x)
118. Syrisk-ortodoxa kulturföreningen i Tensta
119. Teaterföreningen Arkkipelaa (x)
120. Tensta 4H (x)
121. Tensta basketbollklubb
122. Tensta boxningsklubb (x)
123. Tensta filmförening (x)
124. Tensta islamiska kulturförening
125. Tensta Rödakorskrets (x)
126. Tensta Vokefaallas Fotbollsklubb (x)
127. Topkapi IK (x)
128. Turkiska kulturföreningen (x)
129. Unf Seda 5975 (x)
130. Ungdomars utbildningsförening (x)
131. World Muslim Union
Följande föreningar har svarat och intervjuats.
Teckenförklaring: BUV= Bedriver barn- och/eller ungdomsverksamhet
1. Spånga IS fotboll (BUV)
2. Mångkulturellt resurscentrum KARMA (BUV)
3. Essinge-Vasalund SK/Vasalund-Essinge IF (BUV)
4. Assyriska föreningen (BUV)
5. Oromo ungdomsförening (BUV)
6. Vinsta-Hjulsta scoutkår (BUV)
7. Spånga Tennis- och bordtennisklubb (BUV)
8. Spånga basketbollklubb (BUV)
9. Församlingen ”All Nations” (BUV)
10. Tensta basketbollklubb (BUV)
11. Bromstens IK (BUV)
12. Brobyggare mellan svensk och iransk kultur
13. Tensta Rödakorskrets
14. AEK BBK (BUV)
15. Another Path (BUV)
16. Spånga-Bromstens bandyklubb (BUV)
17. Somaliska föräldra- och modermålsföreningen (BUV)
18. Tensta boxningsklubb (BUV)
19. Ghash (BUV)
20. Spårvägens simförening (BUV)
21. Nätverket för ungdomars framtid (BUV)
22. Nälsta base- och softbollklubb (BUV)
23. Pumas-Galapagos (BUV)
24. SWIS (BUV)
25. Kultur- och musikcentrum
26. Gulan föreningen (BUV)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home