Friday, July 03, 2015

Föreningen Kulturhuset Tensta Träff 2004 - 2015.


På dåvarande Kulturkaféet i Tensta Träff bildade vi 2004 en paraplyorganisation för lokala föreningar i Tensta – Föreningen för Tensta Träff som senare förtydligades till Föreningen Kulturhuset Tensta Träff. Vi hoppades få medlemmar bland alla de föreningar som inte har egna lokaler, inte mycket pengar men vill utvecklas. I Tensta Träff hade 500 kvadratmeter lokaler stått tomma i 6 år. En skandal tyckte vi när många föreningar ropar efter lokaler. Vi uppmanades att formulera en ”vision” för ett lokalt kulturhus och att söka pengar från kommunen. Kommunen var även villig att överlåta sina 1000 kvadratmeter där lokaluthyrningen bedrevs i kulturförvaltningens regi.

Vi fick pengar för en projektledare i 6 månader 2006 men valet det året satte stopp för övertagandet och inte förrän 1 januari 2009 kunde föreningen ta över uthyrningsdelen. Fastighetsägaren SISAB hade redan innan skyndat sig att hyra ut resterande tomma lokaler till en friskola.

Cirka 15 lokala föreningar ingick i paraplyorganisationen som blev andrahandshyresgäst på Tensta Träff. För att hålla kostnaderna nere behöll kulturförvaltningen hyreskontraktet. Om föreningen hade tagit över kontraktet skulle allt blivit 25% dyrare p.g.a. av momsen. Ett avtal ingicks med kulturförvaltningen där uthyrningsverksamheten reglerades i detalj. Ross Tensta gymnasium skulle fortsätta att alla skoldagar reservera den stora Stockholmssalen som sin aula. Så kallade 0-taxeföreningar skulle prioriteras. Öppetttider preciserades och villkor sattes upp. Men inga beräkningar gjordes om hur mycket personal det behövdes, hur mycket löner skulle betalas ut. Kulturförvaltningen överlämnade en verksamhet till föreningsdrift, avhändade sig arbetsgivaransvaret men behöll kontrollen över verksamheten, fick den mycket billigare än tidigare och stoppade på så sätt all utveckling av Tensta Träff.

Föreningarna tog över verksamheten under stor tvekan. Man menade att om Tensta Träff inte blir något mer än lokaluthyrning då kan kommunen lika väl fortsätta att ha ansvar. För föreningarna var renovering av lokalerna en prioriterad fråga. Tensta Träff stod klart 1984 och behövde en uppfräschning, tillgängligheten ses över, parkeringsfrågan lösas. Om vi ska utveckla ett lokalt kulturhus måste grundläggande saker fungera, ansåg föreningarna.

Jag anställdes av föreningen på halvtid som utvecklingsansvarig. Min erfarenhet av många års projektledning och lokal föreningskännedom var tillgångar jag tog med i arbetet. Dessutom valdes jag till ordförande för själva paraplyorganisationen. Den något ovanliga situationen skapades att jag både var arbetsgivare och anställd, en situation som ändå kontrollerades av starka kassörer och revisorer i organisationen och min egen noggrannhet att hålla isär rollerna.
Att arbeta med offentligfinansierade projekt av typen ”lokal utveckling” och ”social mobilisering” där projektledare å ena sidan har ett offentligt uppdrag men å andra sidan ska understödja civilsamhällets önskemål är ofta en svår balansgång mellan uppdragets riktlinjer och respekt för målgruppen. Jag hade aldrig något offentligt uppdrag att utveckla Tensta Träff men en stor förväntan från det lokala föreningslivet att lyckas förmå Stockholms stad att satsa. Min uppgift var att försöka förverkliga tenstaföreningarnas dröm – ett lokalt kulturhus drivet av det lokala föreningslivet. De var mina uppdragsgivare.

Fyra grundläggande frågor utkristalliserades:
  1. grundläggande renovering av lokalerna
  2. modern audiovisuell teknik
  3. full finansiering av personal
  4. lösning av parkeringsfrågan
 Om Tensta Träff ska vara attraktiv för olika typer av hyresgäster ansåg föreningarna att dessa grundläggande förhållanden måste förbättras. Det måste finnas handikapptoaletter, en hiss som fungerar, parkeringsplatser och tillräckligt med personal. Det måste finnas internetanslutning, videoprojektorer och hörselslingor. Genom åren har detta budskap framförts till kulturförvaltningen, SISAB, Ytterstadssatsningen och stadsdelsförvaltningen  - utan resultat.

Med en egen programverksamhet försökte vi 2009-2012 engagera föreningarna och tillföra det ”extra” som behövdes utöver lokaluthyrningen. En rad samarbeten och program genomfördes. Se: http://tenstatraff.se/wp-content/Projekt-och-sammarbeten-på-Kulturhuset-Tensta-Träff-2008-2012-komplett.pdf  2011 började kulturförvaltningen dra ner på våra verksamhetsbidrag. 2013 varnade vår kassör för konkurs. Under 8 månader 2014 hölls vi i ovisshet om huruvida kulturskolan skulle flyttas till våra lokaler. 2015 hade kulturförvaltningen sammantaget dragit ner 47% av verksamhetsbidraget. Under sådana förhållanden kan ingen programverksamhet planeras och genomföras.

Under den här perioden fick kulturförvaltningens s.k. strategiska avdelning en ny chef vilken utmärkte sig genom en utbildning som ”kaospilot”. Man påbörjade ett ”utvecklingsprojekt” kallat ”Växtplats” som inbegrep 5 stadsdelar i Stockholm inklusive Tensta. Länge var det oklart vad detta projekt handlade om men det har visat vara Tensta Träff. Den strategiska avdelningen började leta efter kritik mot Kulturhuset Tensta Träff, först trevande och otydligt och senare i klartext och personligt. Under 2014 hade vår styrelse 3-4 möten med centrala tjänstemän i kulturhusets strategiska avdelning. Vi förstod inte vad förvaltningen ville. Osäkerheten var stor ang. flytten av kulturskolan. Först vid ett möte den 13 januari 2015 framförde kulturförvaltningens strategiska avdelning följande:
  1. Tensta Träff har för få besökare
  2. Tensta Träff har för få och passiva medlemsföreningar
  3. Tensta Träff har ingen programverksamhet och allt som gjorts har varit dåligt
  4. Gregor Wroblewski är fel person att leda verksamheten, bland annat på grund av att han har en blogg och inte vill samarbete med Tensta Konsthall
  5. och styrelsen uppmanades att sparka mig
 Föreningen Kulturhuset Tensta Träff tog över en mycket primitiv och underfinansierad verksamhet med förhoppningen av situationen skulle förbättras. Jag anställdes för att driva detta förbättringsarbete. Det hade varit nödvändigt med politiskt stöd och engagemang från lokalpolitiker och kulturnämnd liksom vilja från kulturförvaltning och fastighetsägare för att genomföra utvecklingsarbetet. Men allt detta har saknats och jag har inte lyckats ändra på det. Att kulturförvaltningens strategiska avdelning till slut kritiserar mig har en lång förhistoria som kan följas på denna blogg.

Den 19 maj i år sade kulturförvaltningen upp vårt samarbetsavtal från 2009. Den 9 juni bekräftade kulturnämnden uppsägningen av Föreningen Kulturhuset Tensta Träff. Till årsskiftet är det slut och Föreningen Kulturhuset Tensta Träff läggs ned.







0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se