Sunday, September 11, 2011

Inga politiska partier i bygdekontoret!

En arbetsgrupp börjar nu dra upp riktlinjerna för hur ett lokalt bygdekontor ska se ut. Stadgar ska skrivas och verksamhetsmål ställas upp. Nu är det viktigt att vi bygger på den verklighet som är vår och drar lärdom av vår lokala historia.

Det offentliga livet i Tensta domineras av offentlig förvaltning. Civilsamhället är svagt. Andelen röstande i allmänna val är mycket lågt. Folkomflyttningen är hög och stadsdelen har en stark koncentration av sociala problem som arbetslöshet, låga inkomster, höga sjuktal, låg utbildning et c.

Avsikten med bygdekontoret är att stärka civilsamhället genom det lokala föreningslivet. Av följande skäl bör politiska partier inte få bli medlemmar:

1. Politiska partier behandlar föreningslivet instrumentellt.
De dominerar det offentliga livet i lokalsamhället och har en instrumentell relation till det fria föreningslivet. Genom föreningsbidraget styr stadsdelsnämnden föreningslivets verksamhet. För att förening ska få föreningsbidrag ska ”…verksamheten också vara planerad i nära samverkan med förvaltningen.” Se ”Riktlinjer för föreningsbidrag” Tjänsteutlåtande DNR 099-672/2008 från Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd.

2. Politiken har etnifierats i lokalsamhället.
Under senare år har partier drivit rekryteringskampanjer mot specifika etniska grupper. Socialdemokraterna har under 2000-talet dominerats av en etnisk grupp som orsakat interna spänningar och ledde till en sprängning av Tensta socialdemokratiska lokalförening 2003. Se filmen ”Problemet med Tensta”, 2008: http://tensta.blogspot.com/2010/12/ladda-ner-en-unik-film-fran-tensta.html

Moderaterna genomförde en ljusskygg rekryteringskampanj riktad till en annan etnisk grupp i Rinkeby 2010. 300 blev plötsligt medlemmar hos Moderaterna - ofta utan att själva vara medvetna om detta.

3. I ett politiskt passivt lokalsamhälle kan enskilda politiker bli dominanta.
I Tensta finns exempel på enskilda politiker som inte ser gränserna för sitt mandat. Man har varit involverad i alla sammanhang och drivit igenom sina målsättningar ömsom som tjänsteman, ömsom som föreningsaktivist och ömsom som nämndpolitiker.
Se tenstabon Cheko Pekgüls artikel på News Mill: http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/18/partiernas-fj-sk-f-r-invandrare-lockar-skojare

En annan lokal egenhet man måste vara medveten om när man nu lägger grunden för ett kommande bygdekontor är att föreningslivet i Gamla Spånga inte får dominera.

Vi vet t.ex. att kulturkommittén genom åren fungerat dåligt därför att den antingen dominerats av f.d. lokalpolitiker eller av spångaföreningar. Gamla Spånga är medelklassens villasamhälle med helt andra förutsättningar än det segregerade Tensta. Där finns ett fungerande civilsamhälle av svensk standardmodell genom villaföreningen, idrottsföreningarna, hembygdsföreningen, pensionärsorganisationerna, företagarorganisationen o.s.v. Genom åren har försök gjorts att sammanföra frivilligengagemanget i Spånga och Tensta i t.ex. kulturkommittén eller föreningsrådet men det har alltid resulterat i att Tenstas invandrarföreningar tystnat och dragit sig ur.

Ett bygdekontor för Tensta, eller ännu bättre för hela Järvaområdet, bör vara en sammanslutning för att stärka de svaga, ge röst åt de tysta och makt åt de maktlösa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se