Wednesday, August 24, 2011

Fritidsgården i Tensta brann åter igen











Foto: GW



Tenstas ungdomsgäng tände på Blå Huset för 3 år sedan. I helgen var det dags igen. Liksom förra gången kördes en bil in i entrén och stacks i brand. Huset måste nu stänga en längre tid för sanering efter omfattande rök- och vattenskador.

I Blå Huset finns idag framför allt 3 verksamheter: fritidsgården, Tensta Boxningsklubb på nedre planet och Kulturskolan en trappa upp. Efter att fritidsgårdsdelen i 10 år misskötts i kommunal regi överlämnades driften i februari 2010 till Stadsmissionen.

Många såg fram emot Stadsmissionen och ett nödvändigt förändringsarbete. Men nu efter 1,5 år måste man tyvärr konstatera att inga större förändringar har genomförts.

Samtidigt som verksamheten en trappa ned överlämnades till föreningsdrift hotades den kommunala Kulturskolans existens en trappa upp. Våren 2010 mobiliserades lokala krafter i protest och Kulturskolan blev kvar under ett 2-årigt projekt med stöd från Järvalyftet. Kulturskolan måste under projekttiden hitta nya arbetsmetoder och framför allt intressera lokala barn och ungdomar - vilket tidigare varit verksamhetens stora problem.


Inre personalkonflikter på fritidsgården, besökare som slår ner personal och demolerar inredning, omplaceringar av olämpliga personer och nu ungdomsbesökare som anlägger mordbrand, vittnar om att Stadsmissionen inte klarar av att rycka upp verksamheten. Och detta påverkar naturligtvis både boxningsklubbens och Kulturskolans möjlighet att nå sina verksamhetsmål. Nu är det viktigt att lokalpolitiker så som ansvariga agerar resolut och ställer den nödvändiga frågan: är Stadsmissionen rätt organisation att driva fritidsgården?

Inom kulturförvaltningens ledning ställer man sig redan den naturliga frågan: kan vi ha kvar Kulturskolan i Tensta när verksamheten där ständigt saboteras?


0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se