Saturday, April 09, 2011

Lilla Tenstas vårdträd nersågat










Foto: GW


Långt innan stadsdelen Tensta fanns låg här en bondgård kallad Lilla Tensta. Och på gården stod en ek som bevarades när kvarteret Lilla Tensta bebyggdes på 1980-talet då den kulturmärkta byggnadsmiljön med speciellt formgiven silverpilspark skapades. Badets placering rättades efter ekens 100-åriga växtplats.


Just nu pågår ombyggnadsarbeten av entrén till badet. Den ska återföras till sitt ursprungliga läge ca. 10 meter från den gamla eken. På det månatliga husmötet där Tensta Träffs olika verksamheter löser praktiska problem, försäkrade fastighetsägaren SISAB:s representant att eken ska stå kvar. Men fredagen den 8 april sågas den brutalt ner.


Det här är ytterligare ett exempel av flera på hur fastighetsägaren nonchalerar den s.k. ”blå klassningen” av hela kvarteret Lilla Tensta. Se Riksanikvarieämbetets bebyggelseregister: http://www.bebyggelseregistret.raa.se/cocoon/bbr/anlaggning_formatted_property.html?propertyId=21000002776913&baseObjectId=21810000000556&baseObjectType=tidsskikt&rubrik=Beskrivning&menu1=Anl%E4ggning&menu2=Beskrivning


Blåklassade byggnader lyder under Plan- och bygglagen (PBL). Brott mot bygglov o dyl i dessa fall anmäls till Stadsbyggnadskontoret. Här: http://www.stockholm.se/OmStockholm/Forvaltningar-och-bolag/Fackforvaltningar/Stadsbyggnadskontoret/Kontakta-oss/


Den blå klassningen innebär att Plan- och bygglagen (PBL) 3:10 och 3:12 skall beaktas vid förändringar:


10 § Ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara. (Denna paragraf gäller all bebyggelse)


12 § Byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kultur-historisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär, får inte förvanskas.


Det är stadsbyggnadskontoret som äger beslutanderätt över vad som får och inte får göras med byggnaden. Det är också stadsbyggnadskontoret som kan ålägga om återställande.

3 Comments:

Blogger Aifos said...

Förskräckligt. Gamla träd måste skyddas - i synnerhet när de är sådana solitärer. Byggherren måste åläggas att återplantera ett stort - och dyrt! - träd. Samt bötfällas!

3:27 PM  
Anonymous Peyruz said...

Vem kan ta ett sådant beslut? En lägre tjänsteman på Sisab som tycker att "äsch, det där gamla trädet står bara i vägen ..."?

Det skulle vara intressant att veta på vilken nivå beslutet togs, och med vilket underlag. Ingen som har känsla för Tensta i alla fall.

11:13 PM  
Anonymous PeterT said...

Hej.
Detta är ett till exempel på ett fundamentalt systemfel. Traditionellt har alla bevarande krafter riktats in på att skydda "byggnader, som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt" (Plan- och bygglagen 3:12). Omsorg om helhetsmiljöer, som inkluderar byggnader, men även marken mellan dessa byggnader, med ev. landskap, växter, träd etc. är en ganska ny fenomen. Detta nya synsätt på vad som är av kulturella värde har växte gradvis fram inom myndigheter som Riksantikarieämbetet, men ännu inte slagit igenom inom det övriga samhället. Tyngdvikten ligger fortfarande på individuella byggnader. Omsorg om kulturella helheter visserligen nämns i bygglagen, men ännu inte med tillräcklig tydlighet och emfas. Till exempel avslutas den ovannämnda mening i PBL 3:12 med följande: "...eller som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär, får inte förvanskas". Det ligger i lagen, men mest som en eftertanke. Det behövs ett paradigmskifte. A turning around in the mind. Följaktligen ligger en stor folkbildningsuppgift framför oss. Att utbilda alla, ner till den lägsta tjänsteman, byggherre och fastighetsägare om värdet på helhetsmiljöer. Och precis varför dessa miljöer har ett värde som ibland överstiger den individuella byggnadens. Det gäller träd, och särskilt gamla träd, i allra högsta grad.

12:15 AM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se