Thursday, May 03, 2012

Grundläggande problem på Tensta Träff



















Montage: KS


Bakgrund:

Kulturförvaltningens strategiska avdelning har nyligen utnämnt fem stadsdelar till ”kulturnoder”. Det är startskottet till ett utvecklingsarbete inom lokalkulturen som i förlängningen innebär att uppmärksamhet (och resurser?) koncentreras till stadsdelarna Husby, Tensta, Skärholmen, Bredäng och Farsta.

Sedan 2009 drivs enligt ett avtal med Stockholms kulturförvaltning Tensta Träff av lokala föreningar i en paraplyorganisation kallad Föreningen Kulturhuset Tensta Träff. Föreningarnas motiv att överta driften av kommunens uthyrningsverksamhet är att utveckla Tensta Träff till ett lokalt kulturhus. En målsättning som föreningen uppfattar att kulturförvaltningen i princip stödjer.

Föreningarnas första initiativ efter övertagandet 2009 var att ansöka hos Järvalyftet om en grundläggande renovering av lokalerna, förbättring av tillgängligheten och komplettering av audiovisuell teknik. Ansökan utarbetades tillsammans med andra verksamheter som använder lokalerna t.ex. Ross Tensta gymnasium och Tensta Community Center (TCC). Järvalyftet har aldrig svarat ordentligt på denna ansökan.

Belysande exempel:

Lördag och söndag 31 mars och 1 april 2012 är den stora Stockholmssalen på Tensta Träff uthyrd till en kennelklubb från Göteborg. Två heldagar kommer ett 100-tal personer från hela Sverige på konferens till Tensta.

Omedelbart på morgonen första dagen inträffar en dramatisk händelse som inte får hända: två personer fastnar i hissen vid två olika tillfällen. Tjänstgörande personal på Tensta Träff måste på ett improviserat sätt rädda personerna ur hissen. Oro och irritation uppstår hos ansvariga arrangörer och besökare.

Hissen i Tensta Träffs entré har i åratal fungerat nyckfullt och oberäkneligt. Handikappade, föräldrar med barnvagnar och transportörer till Tensta Träff kan aldrig vara säkra på att hissen fungerar. Vid det aktuella tillfället hade hissen just genomgått en grundlig renovering enligt fastighetsägaren SISAB. Faktum är att en månad efter ”renoveringen” fastnade i snitt en person per vecka i hissen.

Parkering i samband med större evenemang är också ett grundläggande problem. Garaget under Tensta Träff kan inte användas av uthyrningsverksamhetens kunder vilket gör att de är hänvisade till boendeparkeringar bland bostadshusen eller parkeringshuset i centrum 500 m bort som erbjuder begränsade parkeringsmöjligheter.

Sammanfattning:

Uthyrningsverksamheten är Föreningens Kulturhuset Tensta Träff basverksamhet enligt avtal med Sthlms kulturförvaltning. Verksamheten kan inte erbjuda kvalitet p.g.a. eftersatt underhåll av lokalerna, undermålig tillgänglighet och primitiva parkerings- och transportmöjligheter. Ansvariga för lokalunderhåll och trafikplanering är fastighetsägaren SISAB och Stockholms stad. Om det överhuvudtaget ska vara meningsfullt för lokala föreningar att driva kommunal uthyrningsverksamhet och dessutom vidareutveckla denna till ett lokalt kulturhus måste grundförutsättningarna förbättras.

Förslag till lösning:

I och med utnämnande av Tensta till ”kulturnod” bör Sthlms kulturförvaltning sammankalla SISAB, Järvalyftet och andra berörda instanser för att i samverkan med dessa ordna kvalitativa och stabila förhållanden för uthyrningsverksamheten på Tensta Träff. Hissar måste fungera. Parkerings- och transportmöjligheter måste ses över. Lokalerna måste rustas.

GW

2 Comments:

Anonymous Igor Gazdik said...

Man kan också lägga till att hela entrén måste bli snyggare och mera välkomnande. Åtminstone någon/några lokal(er) borde anpassas för lite mera sofistikerade krav som diverse företag och andra institutioner kan ha för sin konferens- och mötesverksamhet. Och slutligen, när diverse föreningar har fester i TT, så ska de käka inomhus och städa efter sig, i stället för att förpesta hela gatan med matrester, mm.

4:24 PM  
Anonymous Björn Erdal said...

Jag kan bara intyga och hålla med till hundra procent. Problem med tillgängligheten fanns redan på 1980-talet när huset var nytt och jag jobbade extra som helgvaktmästare.

På 90-talet när stadsdelsförvaltningen ansvarade för träfflokalerna ledde jag en utvecklingsgrupp där gymnasiet, biblioteket och SISAB medverkade. Det gick inte att få SISAB att göra det som behövdes för att få parkeringsgaraget att fungera. Jag föreslog då att man skulle öppna en parkering på planen mellan Tensta Träff och simhallen - ett "desperat" förslag som då mest var menat som bränsle till diskussionen.

Men idag anser jag på allvar att det är det bästa och enda sättet att lösa parkeringsfrågan. Och jag är övertygad om att man med god vilja kan göra en fin och parkering i den del av silverpilarnas park som ligger mellan Träff och simhall. Och båda husen skulle få fler besökare.

10:03 PM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se