Tuesday, August 01, 2006

...och andra socialdemokrater försvarar Tensta Konsthall 2003

(Avskrift)
Till
Kulturborgarrådet Erik Nilsson
Kulturförvaltningen
Box 16113
103 22 Stockholm
För kännedom till: Kulturminister Marita Ulvskog
Landstingsrådet Ingela Nylund Watz

Tensta 2003-12-22
Angående Tensta Konsthall.

Det är med skräckblandad förvåning vi under hösten följt de tidningsartiklar som behandlat Tensta Konsthall och dess verksamhet. Detta är vår bild av Tensta Konsthall och av konflikten mellan personalen och styrelsen.
Tensta Konsthall skapades med medel ur Ytterstadssatsningen och har på kort tid utvecklats till en konstinstitution som tillhör en av de mest betydelsefulla i landet när det gäller presentation och visning av nutidskonst. Utställningarna har även uppmärksammats internationellt. parallellt med utställningsverksamheten bedrivs ett mycket medvetet pedagogiskt arbete i samarbete med skolorna i Tensta. Bakom denna prestation står en personal på endast tre (3!) personer.
Satsningen på en konsthall i Tensta representerar en vision om en integrerad stad. En stad där man kan finna det bästa och mest spännande inom konst, musik och teater i ytterstadsdelarna lika väl som inom tullarna. Tensta Konsthall visar att visionen bär och att det är möjligt att gå emot den segregation som råder idag. För oss tenstabor har den därmed fått ett symbolvärde som stockholmaren i gemen och innerstadsbon i synnerhet möjligen inte inser.
Allt borde egentligen vara frid och fröjd. Tyvärr visar det sig att styrelsen för Stiftelsen Tensta Konsthall och personalen allt sedan starten dragit åt olika håll. Konflikten har nu drivits till sin spets. I denna konflikt ställer vi oss på personalens sida eftersom vi är stolta över vår konsthall och delar personalens vision om en integrerad stad. De tongivande inom styrelsen tycks, beklagligt nog, hela tiden ha varit negativt inställda till kombinationen Tensta/samtidskonst av hög kvalitet. Enligt personalen täcker de medel som staten, landstinget och kommunen redan beviljat konsthallen för det kommande verksamhetsåret 4-5 högkvalitativa utställningar förutom den pedagogiska verksamheten. Verksamheten för 2004 är redan fastställd utifrån de givna ekonomiska ramarna. För att medel ska betalas utkrävs emellertid styrelseordförandes namnteckning och styrelsen har tänkt sig en helt annan verksamhet. Antalet utställningar med nuvarande inriktning mot samtidskonst ska skäras ner till högst ett par utställningar. Skälet sägs vara det svåra ekonomiska läget. Konsthallen ska istället upplåtas för billigare utställningar av en art som anses vara lämpligare för lokalbefolkningen. Tyvärr verkar det som om styrelsen skulle få sista ordet i denna tvist. Styrelsen för Stiftelsen Tensta Konsthall har enligt stiftelsens stadgar oinskränkt makt över konsthallens verksamhet. Den enda begränsningen är att man inte åsidosätter den öppet formulerade ändamålsparagrafen, där det bl.a. står att konsthallen ska främja visning av konst av hög kvalitet. Naturligtvis kan styrelsen hävda att detta ändamål tillgodoses med de föreslagna ”högst två utställningar”.
Eftersom Stockholms stad tillsammans med landstinget och staten svarar för Stiftelsens driftmedel måste enligt vår åsikt staden, tillsammans med övriga bidragsgivare, genom sin Kulturnämnd ta sitt ”ägaransvar” och stärka ledningens ställning gentemot styrelsen. Som ett första steg genom att kräva att stiftelseurkundens §5 uppfylls, nämligen att i styrelsen skall ingå två ledamöter med anknytning till stadsdelen. Anslagsgivarna borde också kunna utöva påtryckningar på styrelsen att ändra de paragrafer i stadgarna som framstår som tveksamma. De ändringar som bör genomföras är att det i stadgarna bör framgå när styrelsen börjar sin verksamhet och när den avgår samt att chefen för konsthallen och styrelsens ordförande var för sig tecknar Konsthallens firma. Man borde också kräva att det konstnärliga rådet permanentas.

Hjulsta socialdemokratiska kvinnoklubb: Sükriye Öskeskin
Spånga-Tensta socialdemokratiska kvinnoklubb:Jamila Ismail
Västerorts socialdemokratiska kvinnoklubb: Evin Baksi
Tensta socialdemokratiska förening: George Charhstan
SSU Tensta: Berin Balta
Hjulsta socialdemokratiska partiförening: Carl-G Löfgren

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se