Saturday, February 19, 2011

Återigen hotas ett konstverk i Tensta











Foto: KS

I samband med planeringen för Kungliga Operans föreställningar i maj har Kristina Rindars ridå "Regnbåge" plockats ner från scenen i den stora Stockholmssalen på Tensta Träff. Just nu ligger ridån inpackad i plast nere i garaget och det finns ingen framförhållning för vad som ska hända med den. Vi står återigen i en situation där ett konstverk hotas att förstöras p.g.a. underlåtenhet.

Konstverket är enligt Stockholm Konst (kommunens avdelning för offentlig konst) ett "fastighetsintegrerat konstverk" och därmed fastighetsägarens ansvar. Fastighetsägaren SISAB ifrågasätter den definitionen och menar att ridån är en "lös inventarie" och därmed hyresgästens ansvar. Hyresgästen är i detta sammanhang Kulturförvaltningen.

Nu är ridån undangömd i det fuktiga garaget och riskerar att förstöras medan kommunala bolag och förvaltningar strider om vems ansvaret är. Kanske det återigen är dags att anmäla SISAB till stadsbyggnadskontoret för åsidosättande av den s.k. "blå klassningen" av Tensta Träff? Fastigheten är som bekant klassad som "kulturhistoriskt värdefull miljö" och faller därmed under Plan - och bygglagen (PBL) 3:10 och 3:12 om varsamhet vid förändringar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se