Thursday, May 03, 2012

Krångliga konstförklaringar i Tensta

Man kan presentera ett offentligt konstverk på vilket sätt som helst. Väva en berättelse kring verket, förklara varför det ser ut som det gör och står där det står. Berättelsen behöver inte ha något med verkligheten att göra men blir avgörande för hur konstverket uppfattas. Folk sväljer rövarhistorier och älskar att reagera.


Man kan hitta på en massa uppseendeväckande historier kring det danska konstverket som ska skänkas till Tensta.

T.ex.

Alternativ berättelse 1 ”Stockholms blodbad”
Danmark förbereder en invasion av Stockholm till minne av blodbadet 1520. Man placerar på ett försåtligt sätt en missilramp i Tensta riktad mot stadens centrum. Symboliskt.

Alternativ berättelse 2 ”Terrorister”
I Köpenhamn pågår rättegång mot terrorister som har kopplingar till Tensta-Rinkeby. Som ett led i Danmarks självförsvar skänker ambassaden en avfyrningsramp till Tensta för att uppmuntra terroristerna att stanna hemma och attackera Stockholm istället. Symboliskt förståss.

Alternativ berättelse 3 ”Konstnärernas idé”
Att symboliskt (sic!) omvandla Tenstas negativa energier och lokala bränder till en festlig manifestation av förortspatos.

SvD bidrog med den här berättelsen baserad på en intervju med konstnärerna: http://www.svd.se/kultur/konstraket-riktas-mot-city_7076581.svd

Artikeln var tydligen tillräcklig för att Utbildningsförvaltningens direktör och SISAB:s VD skulle enas om att stoppa hela projektet. Svenska kyrkans organ ”Kyrkans Tidning” spär på med djupsinniga tankar om konst och teologi där man redan kategoriserat vår danska skulptur: http://www.kyrkanstidning.se:8080/ledare/veckans-snackis-har-inte-alltid-ett-bestaende-varde
Situationen är något oklar men i skrivandes stund är det osäkert om verket alls kommer att placeras som planerat.


Från min synvinkel sett är skulpturen ett verktyg att användas för att skapa gemenskap i kvarteret kring silverpilsparken. Precis som med Tensta Marknad är det viktigt att skapa offentliga traditioner. Det ger hemkänsla och identitet i en förort med stor folkomflyttning och anonymitet. Därför är min berättelse följande:

Alternativ berättelse 4 ”Verkligheten”
Kulturhuset Tensta Träff, idrottshallen och gymnasiet får en samlingspunkt att bygga traditioner kring. Idrottsevenemang, skolhögtider och bröllop kan förgyllas med fyrverkerier. På riktigt!

………………

Nu behövs lite sunt förnuft för att reda ut bland alla konstiga myter och ”förklaringar” till konstverket som ju egentligen är en fantastisk och unik vängåva från vårt grannland Danmark och bör placeras mitt i kulturkvarteret Lilla Tensta 1 och 2.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se