Tuesday, August 01, 2006

Tenstabor försvarar Tensta Konsthall 2004

Tenstabor demonstrerar utanför konsthallen 24 januari 2004.

Foto: GW

SvD 04 01 17

Konsthallen ska vara en spjutspets
I en förbisedd förort har lokala krafter skapat ett utställningsrum för samtidskonst. De har visat att en profilerad (”smal”) verksamhet kan vara rätta sättet att skapa positiv uppmärksamhet. När Observer tidigare år bevakade allt som skrevs i Sverige om Tensta handlade 30 procent av artiklarna om konsthallen – ofta helsidor och alltid positiva. Attitydundersökningar (Professor Göran Cars, KTH) visar att en omsvängning i den allmänna synen på Rinkeby och Tensta har skett de senaste åren, och allra tydligast Tensta. Konsthallen ger draghjälp och medvind åt allt annat positivt och kulturellt som sker här.
Bakom denna växande framgång finns en medveten linje i det konstnärliga rådet och en professionell ledning av konsthallen som förmått hävda högsta klass i en förort som ofta betraktas som andra klass. Tyvärr uppskattar inte alla när en förort som man är van att kunna klappa på huvudet blir en självständig och respekterad aktör på den kulturella arenan. Konsthallsstiftelsens egen styrelse ifrågasätter nu det vinnande konceptet och resultatet är en förtroendekris med ledningen som hotar hallens framtid. De fyra i personalen har tillsammans arbetat 60 år socialt, pedagogiskt och kulturellt i Tensta. Den krympande styrelse som nu med svårbegriplig envishet driver ut dessa personer från Tensta består av tre personer, varav bara en har konstkompetens och ingen är lokalt rekryterad, trots att stadgarna föreskriver att två personer ska vara det.
Denna styrelse kan aldrig lyckas i Tensta. Men de kan ”lyckas” med att passivisera en spjutspets i staden genom så kallat samarbete med institutioner i city. I så fall finns inte Tensta Konsthall längre. Nytt hopp –för konsthallen, Tensta och Stockholm – innebär att styrelsen värdigt drar sig tillbaka och rekonstrueras. Framtiden för Tensta Konsthall måste säkras i samförstånd med de eldsjälar som byggt upp den.


Sahra Bargadle, Björn Erdal, Maria Hassan, Shahla Mohebbi, Behroz Rahimi, Tuula Rusanen, och Bo Werner - aktiva i stadsdelsförnyelsen i Spånga-Tensta.

Se SvD: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_6780265.asp

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se