Wednesday, August 01, 2007

Att politisera civilsamhället i Tensta

Ingen ifrågasätter värdet och nödvändigheten av engagerade medborgare. Alla förstår föreningslivets funktion i ett lokalsamhälle. Från och med januari 2008 tar Föreningen Tensta Träff över ansvaret för uthyrningsverksamheten i träfflokalerna. I samarbete med Stockholms kulturförvaltning inleder föreningen ett långsiktigt arbete att utveckla Tensta Träff till ett lokalt föreningscentrum. Civilsamhället är en ”tredje kraft” vid sidan av den politiskt styrda offentliga förvaltningen och det ekonomiskt styrda näringslivet. Tensta domineras av kommunal förvaltning. Här finns i princip inga andra aktörer och det hämmar samhällsengagemang och föreningsliv.

Civilsamhällets samhällsengagemang är inte artskilt från det politiska. Nej, det handlar i båda fallen om myndiga medborgare som bryr sig om samhällsfrågor. Men civilsamhället fördjupar demokratin. Den kände sociologen Robert Putnam menar att ju fler föreningar av skilda slag som finns i ett givet samhälle desto bättre fungerar demokratin. Se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Robert_Putnam

När styrelsen för Föreningen Tensta Träff i höstas för första gången mötte projektledaren för Järvalyftet var hon mycket avvaktande, rent av avvisande. Till min förvåning undslapp hon sig apropå ingenting, att styrelsen inte var representativ för tenstaborna.... Utan någon koppling till denna incident har oppositionsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (v) tagit initiativ till ett möte med Föreningen Tensta Träff i januari. Då får styrelsen möjlighet att samtala om förutsättningarna för sitt arbete. Det är symptomatiskt att det inte är majoriteten i stadshuset som tar kontakt utan oppositionen. Förortens politiska dragkamp gör sig åter påmind.

I Tensta finns inget fungerande civilsamhälle. Föreningslivet är överreklamerat. Samhällsengagemanget lågt. Idag finns anledning till eftertanke i den politiska sfären. Man bör fråga sig på vilket sätt politiska beslut kan bidra till stödjande av civilsamhället. Detta är inte en ideologisk höger-vänsterfråga utan mycket mer grundläggande. Tensta dominerat av kommunal förvaltning och tjänstemän som inte bor här kombinerat med alienerade tenstabor gör stadsdelen till ett gigantiskt flyktingläger. Att myndigförklara tenstaborna som medborgare ligger i allas intresse.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se