Wednesday, August 01, 2007

Mellanösternpolitik i Tensta

I Tensta skrattar man åt en historia hur s-ordföranden var reseledare till Bathpartiets Syrien. En delegation av tjänstemän från Tensta under ordförandens ledning reste till diktaturen i Mellanöstern för att tillsammans med syriska partipampar ordna import av oliver som i Tensta skulle pressas till olja av arbetslösa... Men historien sätter sig i halsen när man tänker på bakgrunden.

Samtal om integrationsproblematiken handlar ofta om minoritetens förhållande till majoriteten eller förortens relation till stadens centrum. Men segregationen påverkar även förhållanden i den segregerade befolkningen. Varje analytiker som sätter sig före att beskriva dessa inre förhållanden ger sig ut på minerad mark. T.ex. har Nalin Pekgül (s-kvinnors ordförande) i flera år talat om en växande politisk islam i förorten. Man lyssnar inte utan frågar istället när hon ska flytta.

I Tensta är det civila samhället svagt och samhällsengagemanget lågt. Detta gör det möjligt för en liten grupp beslutsamma att kidnappa både kommunal förvaltning och politiskt parti. En lokalterrorns tystnad och rädsla gör att alla ser på men ingen säger något.

En student av interkulturella lokalsamhällen, Kristina Hellqvist, presenterade 2004 en mastersuppsats på Jyväskylä universitet i Finland. Tensta är ämnet och metoden djupintervjuer. Hellqvist har som ingen annan blottlagt inre maktrelationer i Tensta som ger en bild av förorten som stående utanför alla kända och normala svenska sammanhang. Till synes är det vanligt socialdemokratiskt styre men partiet domineras av en etnisk grupp som har en strategi för att behålla makten!

Enligt uppsatsen har det under flera år pågått en intern maktkamp inom den lokala socialdemokratiska partiorganisationen utan att det uppmärksammats offentligt. Konflikten påverkar lokala förhållanden och är därför ur demokratisk synvinkel viktig att belysa. Socialdemokraterna är det ojämförligt största partiet i Tensta men är idag förlamat av en demokratisk kortslutning.

Den nuvarande ordföranden för de lokala socialdemokraterna tillträdde i mitten av 90-talet. Ett krav var att han då skulle flytta till Tensta vilket han också gjorde. Sedan dess har han residerat som ordförande i stadsdelsnämnden under socialdemokratiskt styre i Stockholm. Under borgerligt styre är han oppositionsledare. Hellqvist beskriver hur påfallande många personer ur ordförandens religiösa samfund under senare år anslutit sig till den socialdemokratiska anrika nykterhetsorganisationen Verdandis lokalorganisation i Tensta. När ordföranden sitter vid makten i Spånga-Tensta ser han till att Verdandi får rundhänta föreningsbidrag. Också det religiösa samfundet ordföranden tillhör belönades under den förra mandatperioden med föreningsbidrag i hundratusenkronorsklassen. Understödd av tre samfundsmedlemmar i stadsdelsnämnden gör det lätt för honom att genomdriva sådant.

När så interna socialdemokratiska nomineringsmöten nalkas inför val är det dags för ordföranden att inhösta återbetalningen. Han trummar ihop 150 samfundsmedlemmar som helt dominerar det lokala sossemötet och ger sitt oreserverade stöd till ordföranden. De 150 är inga socialdemokrater. Men ska de vara med så måste medlemsavgiften betalas. Det ombesörjer ordföranden genom samfundet! Så inför valet 2002 inbetalades medlemsavgifterna för samfundsmedlemmar till Stockholms arbetarkommun på 40-50.000 – av samfundet.

Hösten 2003 fick demokratiskt engagerade lokalpolitiker nog inom Tensta socialdemokratiska s-förening där ordföranden manövrerat ut andra än samfundsmedlemmar. Kritikerna höll ett konstituerande möte på Tensta Konsthall och så bildades Hjulsta socialdemokratiska förening. På så sätt uppstod två poler i den lokala socialdemokratin. Och kortslutning.

Internstrid om valfusk inom Arbetarkommunen i Stockholm 2002. Se: http://socialdemokrati.se/index.php?id=344

Mastersuppsats ”Independence and Involvement, An actor-perspective on building inter-cultural local societies in a globalised, post modern world” av Kristina Hellqvist, Jyväskylä univ. Intercultural Communication and International relations, Department of Communication, 2004.
Läs sidorna 97-105. Se: http://selene.lib.jyu.fi:8080/gradu/v04/G0000624.pdf

© GW 07

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se