Wednesday, August 01, 2007

Tensta Träff i baklås?







Sedan ett halvår har Föreningen Tensta Träff samtalat med kulturförvaltningen angående förutsättningarna för övertagande av uthyrningsverksamheten på träffen med avsikten att utveckla den till ett lokalt ”kunskaps- och kulturcentrum” på föreningsgrund. Nu börjar vi närma oss en färdig överenskommelse.

Föreningen Tensta Träff står i begrepp att överta en verksamhet som omsätter ca. 2,7 miljoner. De stora kostnaderna är hyra till fastighetsförvaltaren SISAB på ca. 1,7 miljoner och en
sammantagen lönekostnad för personal på ca. 600.000. På intäktssidan finns ca. 1,3 miljoner i hyresinkomster. Kulturnämnden tillskjuter 1,45 miljoner för att det hela ska gå jämnt upp.

Kulturförvaltningen och föreningen har kommit överens om att genomföra ett ”prövoår” 2008 i form av ett projekt. Förvaltningen kvarstår som personal- och ekonomiskt ansvarig, föreningen är projektansvarig. Avsikten med det hela är att undersöka om föreningen kan ta över verksamheten fullt ut fr.o.m. januari 2009.

Vid sidan av de verksamheter som finns i Tensta Träff (bibliotek, friskola, gymnasiets matsal, polis och fältassistenter) används ca. 1000 kvm till kommunala uthyrningslokaler som framför allt används av föreningslivet. Under 3 år har Föreningen Tensta Träff sökt att få ansvaret för uthyrningsverksamheten. Kulturförvaltningen har å sin sida sedan 2001 ett uppdrag från kulturnämnden att överlämna lokalerna i föreningsdrift. Föreningens mål är att utveckla
verksamheten till ett lokalt kulturhus, ett Folkets Hus.

Överenskommelsen med kulturförvaltningen utgår ifrån att verksamheten under 2008 ska se ut som den gör idag. Ekonomin likaså. Det finns alltså inget utrymme för utveckling av Tensta Träff. Lokalerna behöver rustas upp. Investeringar behövs i digitalt ljud och bild. Det är orealistiskt att en idéell förening ska kunna skapa ett levande föreningscentrum utan pengar. Varför ska då föreningen ta över en verksamhet från kommunen och driva den gratis?
Jo, föreningen går in i projektet den 1 januari med förhoppningen att hitta andra medel till utvecklingsarbetet. Skulle detta misslyckas återlämnas verksamhetsansvaret till kulturförvaltningen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se