Friday, August 01, 2008

Spännande på Tensta Träff!

I det tysta växer en ny spännande potential på Tensta Träff. Stockholms kulturnämnd har sedan 2001 uppdragit åt kulturförvaltningen att överlämna den kommunala uthyrningsverksamheten på träffen till föreningsdrift. I september ska Föreningen Tensta Träff besluta om man verkligen vill överta ansvaret inklusive budgeten. Förväntningarna är att Tensta Träff ska utvecklas till ett lokalt kulturhus.

I augusti börjar Tensta gymnasium att bygga upp ett ”community center” – också i Tensta Träff. Järvalyftet finansierar första året. Gymnasiet har snart i tio år arbetat efter den s.k. ross-pedagogiken med förebilden Ross School på Long Island i New York. Enligt den pedagogiska modellen ska skolan vara en lokal mötesplats även på fritiden.

Samtal har redan inletts mellan Föreningen Tensta Träff och Spånga-Tensta kulturkommitté om närmare relationer och KTH-Arkitektur har en pågående dialog med gymnasiet om en preparandkurs i arkitektur för skolans elever. Ungdomsstyrelsen har beviljat en grundfinansiering av en planerad filmverkstad som ett samarbete mellan Föreningen Tensta Träff och kommunens fältverksamhet. Lägg därtill bibliotek och servering och pusselbitarna är på plats.

Under hösten ska konkreta planer göras upp. Med rätt ledning, gott samarbete och kreativa idéer blir Tensta Träff en intressant mötesplats för skola och civilsamhälle, utbildning och fritid.

Se samverkansavtal 2008 mellan Föreningen Tensta Träff och kulturförvaltningen: http://tenstatraff.se/wp-content/samverkansavtal.doc

Om ross-pedagogiken: http://www.skolvarlden.se/Article.jsp?article=759

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej Gregor

Jag tror stenhårt på att Tensta Community Center och KTH/Arkitektur kommer kunna bidra till att ge Tensta Träff en nystart på många sätt. Jag tror också det skulle vara utmärkt att etablera en folkhögskola i era lokaler. Varför inte skicka ut en förfrågan och se vilka som nappar!

SeS
Micke

3:38 PM  
Blogger Gregor Wroblewski said...

Men Micke, du glömde den tredje pusselbiten: det lokala föreningslivet som väntas ta över hela uthyrningsverksamheten och samordna utvecklingen av ett lokalt kulturhus. Utan föreningarna blir det inget. Tensta behöver förvisso alla typer av verksamheter för att främja en stadsutveckling men om man systematiskt åsidosätter det civila samhället åstadkoms ingen lokal utveckling. Och det därför att Tensta är en segregerad stadsdel. Så en folkhögskola borde inrymmas på Hjulsta Torg nummer 3!

5:57 PM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se