Friday, August 01, 2008

Har kulturkommittén spelat ut sin roll?

Stadsdelen Spånga-Tensta har en av tre kvarvarande kulturkommittéer i staden. Det är en paraplyorganisation vars medlemmar är föreningar. En gång hade Stockholm ett 10-tal kommittéer där det lokala föreningslivet i ett givet geografiskt område fördelade 0,5 miljoner för lokalt producerad kultur. Kommittén fungerade då som en politisk nämnd trots att den inte formellt var det. Stadens kulturkommittéer dominerades nämligen av fritidspolitiker. Man hade ett samarbetsorgan AGY – Arbetsgruppen för ytterstadskultur – och hävdade alltid sin ”autonomi” gentemot kulturnämnden. Men sedan stadsdelsreformen 96 har kommittéer lagts ned och pengar dragits in. Idag fördelar Spånga-Tensta Kulturkommitté bara 100. 000 om året och är inte längre ”autonom” som tidigare.

Häromdagen var jag inbjuden att sitta ordförande på kulturkommitténs årsmöte och mindes när kommittén för 15 år sedan var stadd i förändring. Förändringsprocessen var ett resultat av inre slitningar i den lokala socialdemokratiska partiföreningen som dominerade kulturkommittén. En grupp stretade emot och en annan hade insett att kommittén måste innehålla invandrarföreningar och invandrare - inte enbart socialdemokrater.

Under några intensiva år i kulturkommittén diskuterades kulturens roll för integration och ett handlingsprogram utarbetades. Men sedan dess har kommittén gått kräftgång. Enligt senaste rapporter finns minst 130 föreningar registrerade i Spånga-Tensta! Och de är inte med i kulturkommittén.

Nu tynar kommittén bort styrd av stadsdelsnämnden. Under 95-96 hade jag som vice ordförande för Södra Järva Kulturkommitté (som den då hette) styrelsens uppdrag att verka för att den skulle överleva stadsdelsreformen 96 då de flesta kulturkommittéerna i staden lades ned. Vi lyckades men kommittén vingklipptes. ”Autonomin” opererades bort och pengarna skars ned. Huvudargumentet för att behålla kulturkommittén var demokrati. Att frivilligorganisationer går samman och fördelar kulturstöd till lokala kulturproduktioner är ett fint exempel på civilsamhällets ansvarstagande som borde utvidgas.

Föreningen Tensta Träff bygger just nu upp en organisation och en verksamhet som med tiden blir ett föreningscentrum i Tensta. Här kommer lokalsamhällets engagemang att kanaliseras. Det kommer också att finnas en substantiell ekonomi. Tensta Träff samlar det vitala föreningslivet i ett lokalt kulturhus. Därför vore det klokt att hitta ett sätt att förena Spånga-Tensta Kulturkommitté med Föreningen Tensta Träff. Nytt liv kan tillföras en gammal god idé liksom även det avsomnade föreningsrådets funktion kan återuppstå på Tensta Träff.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se