Skapar socialtjänstens metoder brottslighet i Tensta?
Förvaltningshuset rivs våren 2010.
Foto: GW
För 5-6 år sedan ändrade socialtjänsten i Spånga-Tensta arbetsmetod vad gäller t ex. ungdomsbrottslingar. LVU (Lagen om vård av unga) - en tvångslag - började användas mer sällan. Tidigare hade man använt lagen för att flytta på ungdomar med svårare sociala problem. De omplacerades i s.k. LVU-hem eller liknande som en åtgärd för att bryta t.ex. en begynnande kriminell karriär.
För 5-6 år sedan introducerades ”hemvårdsidén” i Spånga-Tensta. Tanken är att ungdomar som tidigare skickades bort nu i regel stannar hemma. Socialtjänsten ska arbeta med den unges ”hela nätverk”. Det handlar om att skapa social kontroll. Socialtjänstens argument för kursändringen är att resultaten för LVU-placeringar inte är bra och ungdomarna kommer ändå att återvända till sin hemmiljö och problemen där. Kritiker menar att det handlar om besparingar. En LVU-placering kostar 3 - 5 tusen per dag!
Under samma tidsperiod som ungdomar gör kriminell karriär på hemmaplan inom socialtjänstens hemvård, ändrar Tenstas fritidsgård målsättning. Den ska inte längre erbjuda öppen fritidsverksamhet för alla utan koncentrerar sig på ”de allra svåraste fallen” i Tensta. Detta är offentligt deklarerad policy för Blå Husets kommunala fritidsverksamhet fram till dags dato. Konkret handlar det om att personal rekryteras på dubiösa meriter snarare än pedagogiska och verksamheten inriktar sig på 10 -15 kriminella killar upp till 25 år. Inga flickor. 5 miljoner per år kostar det - en halv miljon per besökare!
Så har stadsdelens socialtjänst och Barn- och Ungdomsavdelning tänkt och fungerat i snart 10 år.
Resultatet är följande:
att hela befolkningen i Tenta är utsatt för ett socialt experiment om hur länge man kan stå ut med att stadsdelen trakasseras av ett gäng tonåringar och unga vuxna så som skett åren 2007-2009. Bilbränder, stenkastning, överfall, rån, lägenhetsinbrott o.s.v.
att offentliga platser som köpcentrum, skolor, bibliotek, förvaltningshus, tunnelbana utsätts för fönsterkrossning och trakasserier av personal och besökare.
att det inte finns en fritidsgård för ALLA ungdomar i stadsdelen. En liten grupp kriminella tonåriga och unga vuxna killar har ockuperat fritidsgården och gjort den till sitt uppehållsrum. Personalen har sett som sin uppgift att serva dem.
att socialtjänsten inte bedriver preventivt arbete. Man tror att fritidsavdelningen gör det. Faktum är att fritidsavdelningens fältgrupp varit en krisverksamhet i 10 år tack vare inkompetent arbetsledning.
att Ross Tensta gymnasium tvingas att öppna en egen fritidsverksamhet för sina elever. Idag har Tensta således 2 skattefinansierade fritidsgårdar. Den ena med en mångfald verksamheter och besökare. Den andra en dyr och ”olämplig ungdomsmiljö”.
att till slut - det gäng på ca. 30 unga killar som utmärkt sig i Tensta under de senaste 3-4 åren förstärker sin kriminella identitet medan experimentet fortgår.
Inom Stockholms tullar skulle man aldrig tillåta en sådan negativ utveckling. I stadsdelsförvaltningen Spånga-Tensta är det möjligt . Förvaltningen består av tillresta tjänstemän utan lokal förankring. Stadsdelsnämnden är svaga fritidspolitiker. Och det är tenstaborna som är försökskaninerna.
Var finns stadens revisorer?
0 Comments:
Post a Comment
<< Home