Wednesday, October 21, 2009

Lokalpolitiker vill stoppa Tensta Marknad!

Lokaltidningen Mitti Tensta-Rinkeby rapporterar den 20 oktober att Dennis Wedin, moderat lokalpolitiker, driver frågan om att strypa offentligt ekonomiskt stöd till Tensta Marknad. Han anser enligt tidningen att det är orimligt att en marknad drivs med skattemedel och hänvisar till att Spånga marknad inte får något sådant stöd.

För drygt 20 år sedan var jag utsedd av kommunen till att, inom ramen för mitt arbete inom fritidsavdelningen, som ”motor” sätta igång Tensta Marknad. Därför vill jag återigen påminna om vad Tenstas marknad är för något.

Marknaden kom till med 3 motiveringar:

1. Eftersom deltagande i allmänna val var oroande lågt ville politiker på ett festligt sätt väcka uppmärksamhet för valen vart tredje år. (Valen hölls då vart 3dje år)
2. Eftersom Tensta var ett socialt instabilt område bl.a. genom stor boendegenomströmning ville kommunen med ett socialt projekt stärka civilsamhället genom att uppmuntra till relationer mellan föreningar och aktiva tenstabor.
3. Eftersom Tensta var ett nybyggarsamhälle ville områdets fältassistenter genom marknaden skapa trivsel och lokala traditioner genom att involvera de boende i en gemensam fest.

Alla dessa motiveringar är i allra högsta grad relevanta även idag. Under de dryga 20 år som Dennis Wedin och Tensta Marknad har existerat har Tenstas utanförskap snarare förstärkts än minskat. Man kan naturligtvis fråga sig: har ambitionerna med Tensta Marknad misslyckats? Och ska Tenstas marknad behandlas som Spångas marknad?

Tensta är en segregerad förort med stora sociala problem strax intill Gamla Spånga med en gammal småstadskultur, lokalt engagemang och generationer av lokala mänskliga relationer. Å andra sidan är det Tensta som har landets sämsta skolor, det är Tensta som har landets högsta arbetslöshet, det är Tensta som har landets högsta sjuktal och kortaste livslängd, det är Tensta som byter ut befolkningen vart 10:de år genom omflyttning o.s.v. Tenstas marknad är självklart inte en tillräcklig åtgärd för att bryta områdets sociala problem. Det behövs många andra insatser. Men det är definitivt ingen positiv insats att ta bort marknaden!

Tensta Marknad är en social metod för att försöka påverka lokalsamhällets sociala situation. Man måste vara medveten om att skulle Dennis Wedin lyckas stoppa kommunala pengar till detta projekt då kommer marknaden att försvinna. Ingen i Tensta kommer att kunna driva den och ingen opinion kommer att försvara den. Detta om något visar att en marknad i Tensta är något annat än i Spånga. Istället för att riva ned bör lokalpolitiker försäkra sig om att Tensta Marknad drivs enligt sina ursprungliga motiveringar och av kompetenta socialarbetare.

Se även: http://tensta.blogspot.com/2006/08/tensta-marknad-i-framtiden.html#link

Foto: Arbetsgruppen för Tensta Marknad 1992.

1 Comments:

Anonymous tomasbeer said...

Hej

Detta är Tomas Beer
grässrotsaktivist från Rinkeby och Festivalarrangör av Rinkeby Festivalen 1974.
Detta är helt befängt kom på Stadsdelsnämndsmötet mötet
och säg din och er mening.
Stoppa Dennis till varje pris
låt Marknaden fortleva.
mvh Tomas Beer

11:30 PM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se