Monday, April 12, 2010

Kulturskolan i Tensta hotas av nedläggning!













Foto: GW


Vår Teater är en gammal stockholmsspecifik kommunal fritidsverksamhet med inriktning på barn och ungdomar. Den grundades på 1940-talet av bibliotekarien Elsa Olenius. Små teaterscener byggdes upp runt om i staden. För 10 år sedan slog man ihop Vår Teater och den kommunala musikskolan. Dessutom tillfogade man dans, bild och form. Det blev Kulturskolan i Stockholm. Här kan barn och unga utveckla sina kreativa förmågor. I Tensta har verksamheten funnits i snart 40 år vid Tenstaplan med en av Kulturskolans bäst utrustade teaterlokaler.

Genom åren har Vår Teater – Kulturskolan brottats med ett grundproblem: hur intresserar man Tenstas barn och ungdomar? Faktum är att framför allt barn från andra bostadsområden har använt sig av verksamheten i Tensta. Och så har det fortgått i många år. Kulturnämnden i Stockholm har nu givit ett ultimatum till Kulturskolan: ni måste visa att ni kan rekrytera barn och ungdomar från Tensta till er verksamhet annars får ni flytta därifrån! Beslutet hänger i luften och kan komma när som helst.

I sista stund har en erfaren projektledare inom Kulturskolan placerats i Tensta för att om möjligt undvika den hotande nedläggningen. Hans uppgift är att hitta de nya pedagogiska metoderna, den lokala förankringen och kreativiteten för att rädda kvar Kulturskolan i Tensta.

Som ett första projekt samarbetar Kulturskolan med Kulturhuset Tensta Träff, TCC och Ross Tensta gymnasium kring en teater - och musikproduktion. Tonåringar i Tensta ska för första gången på svenska sätta upp en 1500 år gammal arabisk berättelse om kärlek – ”Leyla och Majnun”. Slutresultatet ska ingå i Stockholm Love 2010 – kulturprogrammet i juni i samband med prinsessbröllopet.

Kulturverksamhet i Tensta måste alltid ägna speciell uppmärksamhet åt de s.k. förmedlingsmekanismerna. Det är ett känt faktum att kulturkonsumtion är framför allt medelklassens fritidsintresse. Men att göra kulturen tillgänglig för nya grupper i t.ex. segregerade bostadsområden är en av den offentligfinansierade kulturens huvuduppgifter. Därför måste kulturverksamheter i Tensta ha tydliga mål och pedagogiska metoder som anpassats efter den lokala verkligheten. Men kulturverksamheter måste också vara angelägna för tenstaborna. Om ingen bryr sig flyttar kulturen bort och Tensta utarmas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se