Tuesday, August 01, 2006

Privat finansiering av Tensta Konsthall

En grundidé i Tensta Konsthalls tillkomst var lokal förankring. Konsthallen var 1998-2003 ett lokalt "självläkningsprojekt" och en utvecklingsmotor. Ytterstadssatsningens lokalperspektiv gav möjligheten. Sedan 2004 fungerar inte konsthallen. Varje år går 4 skattemiljoner - våra pengar - till något som inte är professionellt, inte har publik, ingen pedagogik och ingen förankring. Alla berörda beslutsfattare känner till detta faktum. Sedan två år finns ett privat, seriöst och långsiktigt finansieringsförslag. I Sverige är privat finansiering av kulturen ovanlig. Privata investeringar av denna storlek i segregerade bostadsområden förekommer inte. Idag kan Tensta åter genom det civila samhällets initiativ visa vägen! Vi kan visa landet att det visst är intressant för privata att investera i segregerade bostadsområden. Här öppnar sig nya möjligheter och nya förebilder. Finansiärens intresse är dessutom att återställa konsthallens kvalitet!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Privatinitiativ, i ekonomin som i kulturen, är inne. Således är en privatfinansierad Tensta Konsthall-2 en företeelse som inte nödvändigtvis väcker förundran. Problemet är bara det att börjar man prata om en privatfinansierad konsthall, så är man redan i mitten av en process. Eftersom ingenting i livet sker i ett vakuum så dyker upp frågan: Var har denna process sin början och sitt slut?

Början utspelar sig klart i det lokala samhället innan man börjar finansiera konsthallen. Den inbegriper skapande av förväntan hos allmänheten, liksom det sociala trycket som samhället bör skapa för att gynna bildandet av TK-2. Först då kan ”mitten” – privatfinansieringen – komma med i bilden. Det som jag betraktar som slut egentligen bara är en fortsättning på allt: att hålla vid livet känslan att TK-2 ger valuta för pengarna i form av givande program och på så vis förtjänar allmänhetens ständiga intresse.

Hur kan man åstadkomma detta? Jag tror att det endast är möjligt genom att bilda en flerändamåls ”Heja Tensta-grupp”. Denna grupp på kanske 10 personer skulle arbeta ”på fältet” för att skapa folkets röst, som i dagens läge saknas. Baktanken är den att ingen politisk gruppering har råd att ignorera det som allmänheten tycker och tänker, om allmänheten tycker och tänker tillräckligt starkt och högt.

3:56 PM  
Blogger Gregor Wroblewski said...

Bäste "rogi"!
Dina funderingar om hur man kommer till beslut i finansieringsfrågan är relevanta. Faktum är att alla berörda politiker sedan 2 år känner till erbjudandet om privat finansiering. Det finns ett enkelt sätt: att skriva en medborgarmotion. Frågan måste bli aktualiserad i beslutsapparaten.
Det finns några omständigheter som varje politiker måste ta ställning till:
1. idag kostar verksamheten på konsthallen drygt 4 skattemiljoner per år. Det är mer än många konsthallar ute i landet. Verksamheten fungerar inte publikt, pedagogiskt, massmedialt och lokalt. D.v.s. våra skattepengar ger inte tillräcklig avkastning. Vi har hamnat i denna situation enbart p.g.a. av socialdemokraternas presitigelåsning i samband med deras förstörelsen av den tidigare verksamheten 2003-2004.
2. det är de lokala politikerna och Sthlms kulturnämnd som har initiativet i finansieringsfrågan.
Inte stiftelsen på konsthallen. Stiftelsen kan inte hitta en privat, seriös och långsiktig finansiering av konsthallen. Men drar politikerna in skattefinansieringen av stiftelsen har denna ingen funktion.
Det existerande erbjudandet av finansiering är mycket ovanligt i Sverige. Det finns idag endast 2 privatfinansierade konsthallar i landet. Tensta kan få den tredje och samtidigt åter ligga i framkant vad gäller nya utvecklingsvägar för segregerade förorter.
3. varje politiker bör inse att det inte är kommunbyråkratin som löser problemet runt Tensta Konsthall utan "det civila samhället" i Tensta. Det är endast genom lokal förankring som detta projekt överhuvudtaget kan bli framgångsrikt. Konsthallen kom till genom tenstabors engagemang och det är detta engagemang som återställer konsthallens kvalitet och säkrar långsiktigheten.

11:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kommentar ovan bara understryker behovet att bilda en Tensta-grupp, som skulle uppträda som en organisation. Som individ kan man gärna skriva medborgarförslag. De kommer att lämnas utan avseende. Medborgarförslag som jag har varit med om som medlem av viss organisation har besvarats med enormt vaga formuleringar och totalt verklighetsfrämmande argument. Ergo: man ska vara realist i kontakter med SDN, eller dylikt.

9:17 AM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se