Friday, August 01, 2008

Arkitektutbildning i Tensta











Hjulsta Torg 1-3

Foto: GW



Sedan en längre tid söker KTH Arkitekturskolan kontakt med staden och Svenska Bostäder. Skolan vill utlokalisera en förberedande arkitektutbildning till Tensta-Hjulsta. Men det går trögt. Det finns planer på ett s.k. teknikcentrum för unga i Kista i samarbete med KTH och Ericsson. Men på Södra Järva finns inga planer. Om Järvalyftet verkligen ska innebära utveckling av hela Järvaområdet måste man börja lokalisera verksamheter med utvecklingspotential även till Tensta-Rinkeby.

Lunda Nova har under flera år drivit entreprenörskurser riktade till unga i samarbete bl.a. med Tensta gymnasium. Här finns erfarenheter att bygga vidare på. En preparandutbildning för arkitekter lokaliserad på Södra Järva är en stark integrationsinsats. Det motverkar dels den sociala snedrekryteringen till arkitektyrket och dels bygger man in spin-off-effekter på Södra Järva. Kreativa ”kluster” har en tendens att generera mervärde. 1 + 1 brukar bli 3.

Vid Hjulsta Torg står sedan lång tid byggnaden mitt emot T-banestationen tom. Svenska Bostäder äger den. Det handlar om ca. 600 m2. Lokaler som är mycket lämpliga för den tänkta utbildningen. Nu handlar det om att KTH, staden och Svenska Bostäder ska börja tala med varandra. En lokalpolitiker borde ta fatt i frågan och driva den. Januari 08 är bra för nya initiativ. Skicka bara ett mejl så kommer alla kontaktnamn och adresser!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se