Friday, August 01, 2008

Utmaning i Tensta










Till hösten konkurrensutsätts parklekarna Erikslund och Spånga By och fritidsverksamheten på Blå Huset. De har hittills drivits av staden. 2009 ska driften överlämnas till andra aktörer. Dessutom ska enligt information stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta utvärdera hela den kommunala fritidssektorn i stadsdelen.

Att ta över kommunal verksamhet är en möjlighet för det lokala föreningslivet. De gamla folkrörelsebaserade föreningarna vet detta men de s.k. invandrarföreningarna har inte upptäckt möjligheterna än. Den s.k. utmaningsrätten ger föreningarna rätt att på eget initiativ välja en kommunal verksamhet man är intresserad av och sedan gent emot kommunen motivera varför det vore bättre att föreningen drev verksamheten. Kommunen är dessutom skyldig att vara behjälplig i processen. I händelse av överlämnande av verksamhet behåller staden en kontrollfunktion så att den verkligen drivs som utlovats. För föreningarna är denna utmaningsrätt ett gyllene tillfälle att förnya sin verksamhet, att överta en ekonomi, att skapa arbete - kort sagt att förankra kommunala verksamheter i lokalsamhället. På sikt innebär detta nya utvecklings- och integrationsmöjligheter.

Föreningen Tensta Träff, som idag består av 13 föreningar, kommer att gå före och visa vägen. I september avgör medlemsföreningarna om man ska ta över den kommunala uthyrningsverksamheten på Tensta Träff. Och det finns fler objekt….

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Pilarcita ser en förenklad verklighet. Den riktiga verkligheten är nämligen sådan att många föreningar är som kometer: de dyker upp och försvinner snabbare än snabbt. Det optimala vore om Tensta Träff tog över så många verksamheter som möjligt, och sen agerade som ett "holding bolag" åt diverse föreningar till vilka Träffen skulle delgera enskilda verksamheter samt >>>!!!handleda!!!<<< föreningarna, så att verksmaheterna verkligen skulle rulla. Det är möjligt att Träffen skulle i så fall behöva några frivilliga krafter att hjälpa till, men chanserna är stora att det skulle lyckas. Annars blir den en katastrof med den sedvanliga retoriken i släptåget. ,,,Igor Gazdík,,,

5:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tensta Träff till befolkningen ett bra förslag!

Jag är tveksam generellt sätt att komunen säljer ut verksamhet. Oftast gör man det för att få ner kostnader och i Stockholm idag är det en princip i det borgerliga stockholm och län. Problemet med Tensta Träff är att de som har makten kommer att sälja träffen,med den bakgrunden är ett förenings driven träff bra. Vi skulle tillsammans kunna skapa ett kultur hus där alla blommor får blomma. En förutsättning är att föreningarna får hela huset och att de ekonomiska förutsättningarna är byggda på en vilja att utveckla det lokala förenings/kulturlivet i Tensta. Huset skulle kunna innehålla utöver mötes och studieverksamhet också innehålla konstverkstäder, tv-studio m.m Huset skall bli ett centrum för demokrati och respekt samt hur detta kan utvecklas i vårt område. Det största problemet som jag ser det har föreningslivet den kraft som krävs för att driva ett kulturhus? I Husby gick det med hantverksföreningen som jag var en av initiativtagarna till. Kraften kom då från just föreningslivet och jag tror att det kan göras även i Tensta. Vi måste tillsammans skapa ett kultur hus på våra villkor! Claes Glader
Ledamot av Spånga-Tensta kulturkommitté

8:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej!
Min föreningslivs erfarenhet i området efter 25 år är, att det behövs mer stöd och utbildning, för att demokratin ska fungera som tänkt. Okunnighet är största boven att det blir ofta så få som bestämmer i föreningar och många väljer att lämna föreningen, som de egentligen ville engagera sig i. Det behövs mer utbildning i ledarskap och mötesteknik tror jag.
Merja

4:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det värsta som kan hända (och tyvärr det mest troliga) är att stora rovdjursaktiga företag blir de som kan driva verksamheterna till lägst kostnad, eftersom de inte är intresserade av kvalitet, utan bara vill göra vinst. Då går våra skattepengar rakt ner i fickorna på aktieägare och företagsledare och den viktigaste verksamheten i området bryts sakta men säkert ner.
Föreningar kan säkert driva fritidsverksamhet för barn och unga, men jag undrar hur utvärderingarna ska går till?
I Tensta är det mycket svårt att ta reda på vad brukarna får ut av den verksamhet som bedrivs här, eftersom de sällan svarar på anonyma enkäter. Tenstas brukare blir ofta företrädda av en eller två mycket starka röster, som inte är representativa för det stora flertalet. För att göra relevanta utvärderingar här krävs extra resurser och nya kreativa metoder.
Finns det?
Man borde dessutom göra en ordentlig utvärdering INNAN kommunen släpper verksamheterna, så att man kan se om de blev bättre eller sämre efteråt.

7:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

Alla farhågor om negativa konsekvenser i samband med konkurrensutsättning av kommunala verksamheter är naturligtvis relevanta att diskutera. Det finns många exempel på ”privatiseringar” som förstört annars bra verksamhet. Det finns en ideologisk aspekt också. Västern är programmatiskt emot konkurrensutsättning.Borgerliga systematiskt för. Men - vänd för ett ögonblick på perspektivet. I Tensta är i princip all verksamhet kommunal. Den drivs av personer som inte bor här. Tenstaborna röstar inte, flyttar härifrån och engagerar sig inte i
lokalsamhället. Det ser nästan ut som ett stort flyktingläger drivet av offentligfinansierade tjänstemän. Skulle det inte vara bra för stadsdelen om vi fick en stabilitet i befolkningen? Skulle det inte vara bra om tenstaborna tog ansvar? Skulle det inte vara bra om allmännyttiga verksamheter drevs av tenstabor? Naturligtvis vore det så! I exemplet Tensta Träff handlar det om att ett 10-tal föreningar går samman och tar över och utvecklar en kommunal verksamhet som idag egentligen inte har en lokal förankring. Det handlar om att stärka civilsamhället. Tenstaborna måste få möjlighet att bli medborgare. Man brukar tala om ”empowerment”.

9:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jag hoppas att det går att stärka Tenstabornas engagemang som du beskriver det Gregor!
Men t. ex. parkleken fungerar väl utmärkt i kommunal regi? Jag tycker inte att det ska vara ett självändamål att all fritidsverksamhet måste drivas av lokala föreningar.
Varför laga något som inte är trasigt?
Kanske kan det ibland vara en bra lösning att försöka stödja och uppmuntra personalen att bilda ett arbetskooperativ istället t. ex?

6:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jag tycker inte heller konkurrensutsättning är ett
självändamål. Men det finns även kommunala verksamheter som inte fungerar bra. Det är själva poängen med mitt resonemang. Hela min blogg handlar om tenstabornas utanförskap och vad man kan göra för att bryta det. Aldrig har man från förvaltningshåll på allvar tänkt sig att de s.k. invandrarföreningarna skulle kunna ta ansvar för något! I Sthlms förvaltningsvärld finns en slentrianmässig överhetssyn som går ut på att (i bästa fall) tillhandahålla verksamheter och service. Jag menar att speciellt i en segregerad stadsdel finns det en stor anledning att inbjuda det civila samhället till medverkan och medansvar i sådant som rör bostadsorten. Att det i praktiken saknas personer och föreningar som är beredda att göra det är en följd av segregation och maktlöshet. Min blogg handlar om hur man kan myndigförklara tenstabor. Längst bak i bloggen finns en brittisk programförklaring av dåvarande inrikesministern David Blunkett från 2003. Jag tror Storbritannien kan lära oss något.

7:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Skall medborgarna ta makt över Tensta går det inte via konkurrens utsättning utan på grund av kaften som finns i medborgarna. Jag menar att behoven i Tensta skall lösas av Tensta borna själva utan borgeliga principer om vinst maximering! Det vore mer rimligt att de som är demokratiskt valda gav medborgarna makt över sina egna liv. Vi försökte detta på Norra Järva under Luis Abascals ledning. -det viktiga var att ge människor ledningen och makten över sina liv i traditionell mening. Detta gjorde att alla blommor fick odlas och växte. Under denna tid utvecklades ett medborgarskap som jag menar är unikt, frånsett kulturörelsen på 70-talet där vi tog makten i våra egna händer. Den borgerliga staten ville inte utveckla våra demokratiska ideer så vi skapade egna, Skivbolag, bokförlag, teatrar och projekt som Tältprojektet. Allt skedde på grund av att demokratin inte var som den påstod sig vara. Den kultuella nöden skapade dessa olika företag på samma vis som svartlistningen gjode efter det andra europeiska kriget, när det kalla kriget gjorde sitt. Då tvingades människor att tillfredställa sina egna och andas behov! Det var drivkraften Människors behov och inte vinst intresset! Det var på samma sätt när folkrörelserna växte upp i vårt land behovet gjorde att människor engagerade sig - inte pengar! Konkurens utsättning har ingenting med människors behov att göra utan enbart "dansen kring guld kalven" Vi som vet att människos behov är drivkraften är viktigare än börsvärden borde ta makten i sina egna händer och återupprätta den svenska traditionen från folkörelse Sverige och avvisa Mamjmon som drivkraft! Ge Tenstaborna makten direkt om man vill utan marknadspolitisk tvångs tröja!
Låt hundra och mer blomma! Människors demokratiska behov är större än marknaden - Vi är människor!

Claes Glader

7:33 PM  
Blogger Gregor Wroblewski said...

När nu de ideologiska inläggen är skrivna - anser ni att Föreningen Tensta Träff ska ta över uthyrningsverksamheten från kommunen? Vilka är fördelarna och nackdelarna? Vi ska besluta nu i september.

11:51 AM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se