Monday, April 27, 2009

Sociokulturella funderingar eller hur man förändrar verkligheten i Tensta.

Offentligfinansierade utvecklingsprojekt av typen Järvalyftet motiveras egentligen bara av en fråga: hur bryter man utanförskapet i förorten? Sedan årsskiftet har 15 lokala föreningar i en paraplyorganisation tagit över Tensta Träffs
uthyrningslokaler - utan något offentligt utvecklingsprojekt i ryggen!
Kulturförvaltningen lämnade över lokalerna på föreningarnas egen begäran med förhoppningen att lokala krafter kan utveckla träffen till något mer än enbart uthyrning för möten och fester. Tanken är att Tensta Träff ska bli ett lokalt, vitalt, kulturhus där ett hittills osynligt kulturliv kan utvecklas. Ett 10-tal liknande hus har på så sätt överlämnats till föreningsdrift på andra håll i Stockholm.

Föreningarna har anställt mig som verksamhetsutvecklare. Hur tar man sig an en sådan uppgift? Jag föreställer mig att vi på många sätt börjar ifrån noll. Det är inte självklart att det finns ett osynligt kulturliv. Det är inte säkert det lokala föreningslivet anser det värt att driva en kommunal verksamhet på idéell basis. Och det är otydligt vad huset kan bli i framtiden. Men en majoritet av Föreningen Tensta Träffs medlemsföreningar bestämde sig ändå för att tillsammans ge sig ut på en osäker resa med för liten budget och dunkla mål.

Att medvetet bygga upp en social infrastruktur tar tid. Under 1980- och 90-talet byggde fältassistenter i Tensta upp en konst- och pedagogisk miljö med förankring på fritidsgården, konstskolan, grundskolorna och konsthallen. Det tog många år att knyta människor till varandra, samla kunskaper och kontakter och sedan förankra målsättningar och metoder för att slutligen hitta offentlig finansiering. Det tog 20 år att bygga upp men då fanns de social-kulturella resultaten i form av elever förberedda för högre konstnärlig utbildning, bred ambitiös grundskolepedagogisk verksamhet som involverade 2500 lokala elever och 10. 000 besökare årligen som annars aldrig skulle satt sin fot i Tensta. Bomässan 2006 med ca. 60. 000 besökare var också ett resultat av samma lokala nätverksmiljö.

2003 var ett olyckligt år för Tenstas kulturella nätverk. Många års arbete förstördes av lokalpolitiska intriger ihopkokade i den lokala socialdemokratiska föreningen. På ett år raserades 20 års arbete. Det är mycket märkligt att sådant överhuvudtaget kan hända men visar hur liten förståelsen är för socialt - kulturellt arbete.

Nu gäller det Tensta Träff och det lokala föreningslivet. Inom kort installerar vi ett tryckeri på Tensta Träff. Med mycket hjälp från kulturförvaltningen och Åsö Föreningsråd på Söder har vi fått ta över tryckerimaskiner. Det blir möjligt att trycka allt från visitkort, A3-affischer, broschyrer och tidningar. Vi vill försöka återuppbygga det nedlagda föreningsrådets funktioner. Tryckeriet är dessutom ett ”verktyg” för ännu okända projekt och samarbetskonstellationer. Till hösten börjar Tensta Arkitekturskola fungera. Under flera år har vi försökt att ersätta Järva Konstskola som gick i graven 2001 och det är sist och slutligen tenstaarkitekten Erik Stenbergs förtjänst att skolan kommit till stånd. Skolan är en ”pusselbit” i ett framväxande mönster. I Tensta Träff finns redan biblioteket, gymnasiets matsal, kaféet, gymnasiets fritidsverksamhet Tensta Community Center, mängder av föreningar, en scen, lite ljud - och ljusmaskiner….

Organisation, ett hus och maskiner är förutsättningarna men det handlar egentligen om mänskliga möten, drömmar och delaktighet - att ge plats för det kräver ett slags ”social musikalitet”…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se