Bronsgjutare i Tensta
Till jul 1989 störtades diktatorn Ceausescu i Rumänien. Sommaren 1990 kom Adrian Andreescu till Sverige som flykting och levde gömd på olika platser i Mellansverige innan han i december 1991 fick uppehållstillstånd tillsammans med sin fru.
Hans farbror var keramiker varför han på 60-tatet sattes i grundskola för konst och musik i Bukarest men gick sedan vidare till flygplansmekanikerstudier på gymnasiet och fick sedan arbete på det militärt styrda mönsterföretaget Turbomecanica.
Där arbetade han i 7 år med metallbearbetning. Med tiden återupptog han konsthantverket genom kvällskurser i glas och keramik. Adrian slutade på flygplansfabriken och började som modellör på Cesarom som tillverkade sanitetsporslin där hans maskinkompetens var en stor fördel. De två sista åren före flykten till Sverige arbetade han på det exklusiva Curtea Sticlarilor – centrum för glas och finkeramik – med att ta fram prototyper till det tillhörande glas - och keramikmuseet.
Makarna Andreescu bosatte sig i Tensta 1994 och försörjde sig på tillfälliga arbeten. Inom ramen för programmet för flyktingmottagande hjälpte Blå Bandet Adrian genom att anställa honom deltid som ansvarig för en kurs i keramik. En svår tid följde av kamp mot hämmande regler runt arbetslöshet, försörjningsstöd och starta-eget-bidrag. Adrian hade siktet inställt på en professionell verksamhet inom sitt kompetensområde och på Gustavsbergs porslinsfabrik fick han de första kontakterna med svenska skulptörer och keramiker. Han började göra formar på beställning. Skulptören Aline Magnusson i Bromsten uppmuntrade Adrian att gå vidare med bronsgjutning.
1994 gick han en 2-veckorskurs i gjutning på Konstfack, 1995 hittade han en lämplig lokal i Tensta och snart gjöt Adrian det första stora arbetet - en skulpturgrupp i brons – 12 hönor och en tupp av Aline Magnusson.
Pogany Art är idag en av Sveriges ledande bronsgjuterier. Här bygger Adrian Andreescu sina ugnar med egna tekniska lösningar. Genom åren har han samarbetat med ett 50-tal skulptörer och gjutit 1000 skulpturer bl.a. åt Lena Lervik, Peter Linde, Rune Rydelius, Evert Lindfors, Torsten Renqvist, Marilyn Hamilton-Gierow…Under en tid på 90-talet var han samarbetspartner till Järva Konstskola och Tensta Konsthall och var en del av ett kreativt nätverk i Tensta. Men framför allt har han fått vara ifred från klåfingriga tjänstemän och lokalpolitiker och har mot alla odds med egna krafter byggt upp en högkvalitativ verksamhet som försörjer familjen.
Se Turbomecanica: http://www.turbomecanica.ro/
Se Cesarom: http://www.cesarom.ro/
Se Curtea Sticlarilor: http://www.curteasticlarilor.ro/
Se Aline Magnusson: http://www.djurskulptur.nu/
0 Comments:
Post a Comment
<< Home