Friday, June 04, 2010

"Leyla & Majnun" i Tensta













Foto: GW

Inom ramen för Stockholm Love 2010 presenteras för första gången på svenska språket den klassiska arabisk-persiska berättelsen "Leyla & Majnun" med urpremiär på Kulturskolan i Tensta den 6 juni. Det är en berättelse om oövervinnelig kärlek baserad på verkliga händelser som utspelade sig i den norra delen av den arabiska halvön under Umayyadkalifatet på 600-talet.

År 1192 färdigställde den store romantikern i persisk litteratur, Nezami Ganjavi, sitt stora diktepos ”Leyla och Majnun” som består av ca. 2500 rimmade rader. Med utgångspunkt i den gamla arabiska berättelsen beskriver han hur ynglingen Qays och den vackra Leyla förälskar sig med en allt överskuggande kärlek. Leylas far gifter dock bort henne med en annan och Qays flyr ut i öknen där han som enstöring förlorar förståndet och kallas därefter för ”Majnun” – dåren.

Diktverket finns i många versioner spritt över den muslimska världen. Grunddragen i berättelsen har mycket stora likheter med Shakespeares ”Romeo och Julia” men litteraturforskare strider om hur influenserna har gått till. Här presenteras den för första gången i starkt sammandrag på svenska. (Klicka på rubriken ovan så ser du den svenska texten.) Ett 20-tal gymnasieelever gör en teater-musik version av Nezamis dikt i ett samarbetsprojekt mellan Kulturhuset Tensta Träff, Kulturskolan Stockholm/Järva och TCC - Ross Tensta gymnasium.

Under våren har Kulturskolan i Tensta varit hotad av nedläggning. Vi har dock lyckats avvärja hotet och teaterprojektet "Leyla & Majnun" är ett exempel på nya arbetsmetoder för Kulturskolan: lokal förankring, hög ambitionsnivå och vida horisonter.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se