Thursday, July 22, 2010

Dags för kulturplan i Tensta!













Foto: GW
Mordbrand på Kulturkaféet juli 2010


I Tensta fungerar olika kommunala instanser improviserat och ogenomtänkt i samband med kultur- och fritidsverksamhet. Här pågår en kommunal huggsexa på skattemedel. Järvalyftet används som en bottenlös kista full av extramedel.

Kulturnämnden har sedan 2007 ur Järvalyftet betalat ut 7 miljoner till Stiftelsen Tensta Konsthall UTÖVER de årliga 3 miljonerna verksamheten har till drift. 2006 avböjde nämnden ett erbjudande om privat finansiering.

Utbildningsförvaltningen startade en fritidsgård 2009 i Tensta Träff för gymnasiets elever. På 3 år lägger Järvalyftet 3 miljoner på verksamheten.

Våren 2010 överförs äntligen den krisartade fritidsgården i Blå Huset till entreprenaddrift. Stadsdelsförvaltningen finansierar den med 5 miljoner per år. Frågan är hur man kan motivera att stadsdelen har två skattefinansierade fritidsgårdar.

Kulturborgarrådet drev nyligen långt gångna planer på att lägga ned Kulturskolan i Tensta. Efter intensiva protester backade hon. Nu engageras Järvalyftet att rädda verksamheten de kommande två åren.

15 lokala föreningar driver kommunala uthyrningslokaler på Tensta Träff sedan 2009. Kulturförvaltningen hoppas detta ska utvecklas till ett lokalt kulturhus och lägger 1,5 miljoner i verksamhetsbidrag. Ett grundproblem är att framtidsplanerna inte är politiskt förankrade och därför fortgår en primitiv lokaluthyrning utan utvecklingsarbete.

Tensta Marknad står inför en kris 2010. Efter drygt 20 år tänker stadsdelsförvaltningen dra sig ur den lokala traditionen. Det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder satsar på
Husbyfestivalen.

Nu behövs en KULTURPLAN. Det naturliga är att Kulturförvaltningen får uppdraget. Man har en ny strategichef. Syftet måste vara att långsiktigt dra upp riktlinjer för hur stadsdelen ska arbeta med kultur som lokal utvecklingsmotor och hur resurserna ska användas. Planarbetet ska självklart involvera lokala aktörer. Inom några år genomförs troligen en sammanslagning av förvaltningarna på norra och södra Järva. I det perspektivet är en lokal kulturplan ännu viktigare. Låt kulturförvaltningen planera för hela Järvaområdet i ett pilotprojekt!

3 Comments:

Anonymous Nenne Thorin said...

Bara för att tydliggöra så finansierar Järvalyftet och Stockholms Stad Tensta Community Center. Ambitionen och verkligheten med TCC är att erbjuda gymnasieeleverna vid Ross Tensta Gymnasium en förlängning av skoldagen med läxhjälp, ledarskapsutbildningar, körkortsteori och föreläsningar i kombination med kreativa aktiviteter som inspelningsstudio, danssal och café. TCC är inte en fritidsgård och har heller inte en ambition att fungera som en sådan. Att bedriva fritidsverksamhet för områdets ungdomar är stadsdelens ansvar och den genomförs efter upphandling av Stadsmissionen.
TCC´s agenda är renodlad kunskapsutveckling, men med ett bredare perspektiv än den i skolan. Jag håller med om att det kan behövas en kulturplan för att få en samlad riktning för framtiden, men Järvalyftets finansieringar i olika projekt och satsningar gör en viktig skillnad i kulturarbetet och möjliggör nytänkande i stadsdelen, och det behövs. Nenne Thorin, projektledare, Tensta Community Center

4:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

Att mam via Järvalyftets finansieringar (där total insyn saknas) finansierar projekt och möjliggör nytänkade i stadsdelen är väl ok. Men finns det inte möjlighet till nytänkande inom ordinarie ramar?
Och en liten kommentar till Lokal kulturplan "gjord av" Kulturnämnden.....blir det inte en centralt gjord lokol kulturplan då?
Var ligger ansvaret för allmänkulturell verksamhet inom stadsdelsnämndsområdet idag?

Iris Berggren / Seniormedborgare i Rinkeby

8:54 AM  
Anonymous GW said...

Kulturfrågor existerar inte i våra lokala nämnder. Inget ansvar och därmed inget nytänkande. Jag tror den enda möjligheten att diskutera Järvaområdets kulturplanering är genom kulturnämnden i stan. Naturligtvis måste man då insistera på lokalt deltagande. Men enligt min mening är det inte heller någon garanti för att det blir något vettigt av en planering. "Lokalt" är inte alltid bäst.

6:29 PM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se