Saturday, July 10, 2010

Tensta Marknad 2010 den sista?

Just nu pågår förberedelserna för årets marknad 4-5 september. Några tjänstemän på stadsdelsförvaltningen har uppdraget att vara samordnare med speciell uppgift att i år förbereda för marknadens framtid. Saken är den att stadsdelsförvaltningen aviserat att man tänker avveckla sitt engagemang. Från och med nästa år föreställer man sig att det lokala föreningslivet ska ta ett större ansvar för den årliga festivalen.

Ansvariga tjänstemän ska i år inspirera och lära föreningar att driva marknaden. I år ligger budgetkalkylen på 780.000. Summan inkluderar kommunala bidrag och sponsring. Om det även i fortsättningen kommer att finnas pengar kan föreningslivet visst driva marknaden. Att som någon lokalpolitiker ifrågasätta Tensta Marknad genom att ställa den emot lokalt engagemang och ansvarstagande i Gamla Spånga är inte konstruktivt och leder bara till att hela fenomenet kollapsar och går i graven som Rinkebyfestivalen.

Tenstas befolkning byts ut till 50% på 5 år. Bara detta faktum gör att marknaden behövs. Man måste framför allt se den som ett "social-kulturellt projekt". Lokalt ansvarstagande och engagemang sammanförs med fest och gemenskap. Till det behövs en arvoderad samordnare, en motor, som för vidare idén med marknaden. Det kan även i fortsättningen vara en socialarbetare på stadsdelsförvaltningen. Kultur som metod i s.k. social mobilisering är inget främmande i socialt arbete. Det handlar bara om att uppgradera kompetensen på stadsdelsförvaltningen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se