Tuesday, August 01, 2006

Trafiksepareringen hämmar Tensta

Som fältasssitent i Tensta har jag möjlighet att peka på strukturella sociala problem. I ett skede var det aktuellt att föra fram synpunkter kring en konkret tomt i stadsdelen. Jag skrev en rapport som egentligen pekar på ett större resonemang om trafiksepareringens hämmande effekt på stadsutveckling i Tensta. Det är inom initiativgruppen till Tensta Bo 06 som sådana resonemang förs!


05 12 12

Rapport
Två flugor i en smäll: arkitektur mot segregation och brott.


Trafiksepareringen i Tensta brukar beskrivas som inspirerad av Venedig. Som i ett futuristiskt Utopia cirkulerar bilar och gående i avskilda kretslopp. Transporter i djupa kanaler och gående på naturnära planer och broar.
Idag anses trafiksepareringen vara ett hinder för stadsutveckling i Tensta. Stadsdelens stagnation förstärks av bristen på lokaler. Att placera servicefunktioner, utflyttade institutioner, affärer och arbetsplatser i stadsdelen skulle utvidga staden till förorten och bryta segregationen. Men därtill behövs tillgänglighet genom kollektiv- och privattrafik. Mycket få tomter i Tensta lämpar sig för sådana institutioner med regional räckvidd. Vid Hjulstastråket mellan Tensta gymnasium och Hyllingeskolan, mellan Järingegränd och Erikslund finns ett skogsparti ca. 80 x 150 m. Här är mörkt och långt till gångstråken. I skogspartiet finns en parkeringsficka, en tom plan med direkt infart från Hjulstastråket och ansluten till E18 bara femhundra meter längre bort. Ur brottspreventiv synvinkel måste denna plats bedömas vara ett högriskfall. Bilburen brottslighet från hela regionen har här en undanskymd parkeringsplats i direkt förbindelse med E18. Ur stadsutvecklingsperspektiv däremot är detta en perfekt lokaliseringsplats för en regional verksamhet t.ex. kulturinstitution, sjukhus eller arbetsplats. Arkitektur och stadsplanering kan användas för att både bryta segregationen och förebygga brott. Gör man det på samma gång är det mycket intressant.

Se vidare Peter Elmlund i Axess nr.4 - 2005: http://www.axess.se/svenska/2005/04/tema_elmlund.php

Gregor Wroblewski
Fält SDF3
Tel: 08-508 03 107

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se