Tuesday, August 01, 2006

Låt oss samtala om Tensta!

Det är tyst i Tensta men min förhoppning är att denna blogg ska bidra till en lokal diskussion. Nu är boutställningen Tensta Bo 06 avslutad. Och snart är det val. Materialet här nedan kretsar kring frågan om politisk delaktighet. Innevarande kommunalpolitiska mandatperiod som snart löper ut har för Tenstas del skärpt och tydliggjort civilsamhällets kris. Definitionsmässigt är "icke-delaktighet" de segregerade stadsdelarnas problem. I olika sammanhang har mycket tankemöda ägnats åt demokratins framtid (missa inte Storbritanniens f.d. inrikesminister David Blunketts föredrag. Längst ned finns en svensk översättning.) Många allvarligt syftande projekt har försökt att långsiktigt stärka "gräsrotsdemokratin". Även så i Tensta. Annika Billström (s) inspirerade många för tio år sedan genom att beskriva Ytterstadssatsningen som ett mångårigt, ständigt pågående demokratiprojekt med ekonomiska muskler. Den visionen är idag borta. (Se mitt föredrag "Tio år i Tensta" nedan och Kristina Hellqvists uppsats på länk längre ned under rubriken "Hur ser verkligheten ut i Tensta?".) Socialdemokraternas interna maktstrid utspelad 2004-2005 riktad mot Annika Billström har tyvärr också sina rötter i Tensta. År 2003 splittrades Tensta Socialdemokratiska Förening och Hjulsta Socialdemokratiska Förening bildades i protest. Orsaken till splittringen är endast en person! En person som deltog i maktkampen mot Annika Billström. En person som mycket medvetet driver personstrider och maktkamper även i Tensta... Men varför diskutera socialdemokrater? Jo, i Tensta röstar bara 50% av de röstberättigade. Men av dessa röstar en stor majoritet på just socialdemokraterna. Men idag vet man inte på "vilka" socialdemokrater man röstar. År 2003 var ett kritiskt år då verksamheter av "fri karaktär" i Tensta atackerades av just det socialdemokratiska maktkotteriet. Striden kring Tensta Konsthall är ett tydligt exempel som dokumenterats noga i artiklar och rapporter. (Se namninsamlingar nedan.)

Är Tensta en bananrepublik?
Idag finns inget fungerande civilt samhälle. Föreningslivet stagnerade för 15 år sedan och är idag överreklamerat. (Se längre ned en rapport om föreningslivet och rubriken "Hur ser verkligheten ut i Tensta?".) Kommunal förvaltning, politiska partier och politiskt styrda kommunala bostadsbolag är de enda offentliga aktörerna i Tensta. Tio år med stadsdelsnämnd har inte fördjupat lokal demokrati. Kommunal förvaltning består av personal som inte bor i lokalsamhället. Och lokalbefolkningen deltar inte i beslut. Annika Billströms vision av Ytterstadssatsningen var en långsiktig strategi för stärkande av enskildas engagemang i offentliga frågor, lokalsamhällets och "vanliga medborgares" möjligheter till politisk delaktighet. Det är helt visst den politiska apparaten som måste formulera visionen men också avstå makt till civilsamhället. "Empowerment" brukar det kallas. Detta är varken en "höger" - eller "vänsterfråga" men en nödvändig diskussion som ännu inte påbörjats. (Se David Blunketts föredrag längst ned.) Här nedan finns en verklighetsbeskrivning och handlingsplanen för en integrationspolitik - en ny lokalpolitik.

Tack till CESAM i Örebro för översättningen av David Blunketts föredrag. Om CESAM: http://www.cesam.se/mal_vision.asp Och tack till Kristina Hellqvist för en värdefull uppsats. (Se länk längre ned.)

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se