Wednesday, August 01, 2007

Tensta Konsthall läggs ned?

DN skriver den 11 november att Skulpurens Hus i Vinterviken omedelbart kommer att upphöra. Konsthallen är inrymd i Nobels gamla svavelsyrafabrik och kom till 1998 under Kulturhuvudstadsåret precis som Tensta Konsthall. Faktum är att Carin Fischer (numera bosatt i Frankrike) återfinns i styrelsen för båda institutionerna. Skulpturens Hus har genom åren genomfört ett 50-tal utställningar och de ekonomiska förutsättningarna har varit jämförbara med Tensta Konsthalls. Båda har haft en stiftelsekonstruktion och ett s.k. "stiftelsekapital" som fungerat som buffert. Idag meddelar DN att Skulpturens Hus gjort slut på sin ekonomiska buffert och lägger ned verksamheten. Stadens nya kulturnämnd är inte beredd att tillskjuta mer pengar. I samma tidning meddelas att stans nya borgerliga ledning "beordrat kulturlivet att skaffa sponsorer". Finansdepartementet ska dessutom nästa år tillsätta en utredning om lagstiftningen rörande kultursponsring.
Detta är angeläget. Kulturlivet i Sverige har en stor potential att hämta i den privata sfären.
Vad händer nu på Tensta Konsthall när "parallellverksamheten" i Vinterviken läggs ned? Vi är många i Tensta som följt Stiftelsen Tensta Konsthalls ekonomiska redovisningar till länsstyrelsen. Där framgår det att 50% av den ekonomiska reserven var förbrukad 2005. Och den lokala stadsdelsnämnden har redan meddelat att Stiftelsen inte får verksamhetsbidrag 2007. Nu närmar sig en ekonomisk kris. Jag vill i detta läge återigen påminna om att sedan 2004 finns ett seriöst och långsiktigt intresse att driva Tensta Konsthall med privata medel. Den tidigare majoriteten i staden avböjde att ta emot detta. F.d. kulturborgarrådet Roger Mogert (s) fick kännedom om detta alternativ redan i februari 2005. Idag är erbjudandet till staden fortfarande aktuellt. Tensta Konsthall kostar idag drygt 4 skattemiljoner per år! Pengar som med tanke på resultaten är bortkastade. Det är ur integrationssynpunkt viktigt att just Tensta har en konsthall. Men den måste vara ett attraktivt besöksmål för hela Stockholm. Skulpturens Hus ligger inte i ett bostadsområde. Det är läget som är nyckeln och möjligheten för Tensta Konsthall att spela rollen av utvecklingsmotor. Det var därför Tensta Konsthall kom till! Att bidra till Tenstas integration och utveckling.
I Tensta har vi möjligheten att få en odramatisk övergång till privatfinansiering av konsthallen. Och samtidigt att återställa verksamhetens kvalitet. Jag ser dock en fara: när nu Skulpturens Hus lägger ned står det en kö av intressenter att ta över Nobels gamla verkstad. Om Tensta Konsthall i ett akut läge läggs ned finns risken att CentrumKompaniet (fastighetsägaren) gör om lokalen till något helt annat. Det är därför viktigt att tenstaborna som genom åren varit engagerade i konsthallen nu kontaktar både lokala politiker och stadens kulturnämnd. Det är viktigt att alla inblandade beslutsfattare är medvetna om den alternativa finansieringen så att en smidig övergång kan säkras. I Stockholm finns det trots allt en stor enighet om att det var något viktigt vi satte igång i en källare i Tensta på Taxingeplan. Och jag är beredd att fortsätta detta arbete. (Se nedan hur du kontaktar beslutsfattarna.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se